3500 euróra büntethetik a Jobbikot, amiért irodát nyitott Dunaszerdahelyen

2015. november 11. - 21:41 | Belföld

Peter Pellegrini (Smer-SD) házelnök a Nemzeti Vagyonalap megszüntetéséről szóló törvénymódosításon keresztül módosítaná a pártokról szóló törvényt is, amivel a Jobbiknak akar odaszúrni - amiért a magyarországi radikális párt irodát nyitott Dunaszerdahelyen.

3500 euróra büntethetik a Jobbikot, amiért irodát nyitott Dunaszerdahelyen
Szávay István a dunaszerdahelyi irodában (Fotó: SITA)

Pellegrini szerda este terjesztette a parlament elé javaslatát, szándékáról az ellenzéki pártok nem tudtak, így a Híd parlamenti képviselőit is meglepetésként érte az egész. Információink szerint a kormánypárti képviselők kedden már tudtak arról, hogy a házelnök szerda este úgy fogja beterjeszteni a javaslatot, hogy előtte arról nem informálja az ellenzéket.

A módosítást azért a csapták hozzá a Nemzeti Vagyonalap megszüntetéséről szóló törvénymódosításhoz, mert arról már csütörtökön szavaznak, és így az új szabályok már december 15-ével életbe lépnének.

"Szükséges mindenféle késlekedés nélkül és erélyesen válaszolnunk minden provokációra, így hozhatjuk mindenki tudomására, hogy nem kívánunk ilyen kezdeményezéseket Szlovákia területén, tekintet nélkül arra, hogy azok milyen országból származnak" - indokolta a beterjesztést Pellegrini.

A pártokról szóló törvény így szól: "Szlovákiában ezen törvény, és az EU-s jogok szerint működhetnek a pártok". A házelnök ezt a következő mondattal egészítené ki:

"Azon pártok és képviselők számára, amelyek/akik nem ezen törvény szerint működnek, tilos Szlovákia területén irodát üzemeltetniük." A szóban forgó tilalom megszegéséért 600-tól 3500 euróig terjedő pénzbírság járna.

"A gyakorlat megmutatta, hogy Szlovákiában a politikai tevékenység új formái nyilvánultak meg olyan pártok által, melyeket más országok jogrendszere alapján jöttek jöttek létre és működnek. A módosítás deklarálja, hogy Szlovákia szuverenitása elleni cselekmény, ha külföldi pártok nem a szlovák jogrend szerinti tevékenységet folytatnak az országban" - fűzte hozzá Peter Pellegrini.

Pfundtner Edit (Híd) parlamenti képviselő a Paraméternek úgy nyilatkozott, hogy Pellegrini indítványát inkább politikai üzenetként, mint tényleges megoldási javaslatként értékeli. "Ráadásul az is kétségbe vonható, hogy egy ilyen jogszabály egyáltalán összhangban van-e az európai normákkal" - kommentálta Pfundtner a házelnök tervezetét.

Kapcsolódó cikkeink:

Dunaszerdahelyen rakott fészket a Jobbik

Fico: Provokáció, hogy a Jobbik irodát nyitott Dunaszerdahelyen!

Szávay lesújtott, és megfenyegette Ficót, hogy 2018 után ők jönnek

A Jobbik Dunaszerdahelyen: Vagy nagyon bátrak vagy nagyon hülyék!

(para)