360 somorjai lakosnak állítottak emléket, akiket megölt a gyűlölet

2022. június 22. - 07:35 | Régió

Emlékművet állítottak Somorján a második világháború és a holokauszt során elhurcolt és koncentrációs táborokban meggyilkolt somorjai zsidóknak a város Fő utcáján, és átadták a helyi zsidó temetőhöz tartozó, felújított siratóházat.

360 somorjai lakosnak állítottak emléket, akiket megölt a gyűlölet

Utóbbit a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat is támogatta. Átadásán Veres Gábor somorjai alpolgármester azt mondta: „A most felújított emlékhelyek és a Fő utcán felállított emlékmű által egykor volt zsidó polgártársaink szimbolikus értelemben újra otthonra lelnek városunkban. Sorsuk legyen örök mementó, kegyelettel emlékezzünk rájuk!”

Az eseményen részt vett Jozef Viskupič megyeelnök, Berényi József megyei alelnök, Ján Hevera történész előadást tartott a somorjai zsidók történetéről, David Adri rabbi pedig imát mondott a megjelentek előtt. Az egykori bet taharában kiállítás is nyílt a somorjai és dunaszerdahelyi zsidó hitközség egykori emléktárgyaiból. Ezt követően került sor a 360 egykori somorjai zsidó lakos nevét tartalmazó emlékmű leleplezésére a Fő utcán.

„Városunk egykori zsidó közösségének állítunk ma emléket. Annak az 505 főnek – egykori somorjaiaknak –, akiket megölt a gyűlölet. Akiket a kirekesztő és megalázó zsidótörvények gettókba zsúfoltak, megkülönböztető jel, sárga csillag viselésére köteleztek, majd akiket embertelen körülmények közepette, zsúfolt vagonokban megsemmisítő táborokba hurcoltak és ott módszeresen meggyilkoltak”

– mondta az átadáson Orosz Csaba polgármester.

Ifjabb Schwartz József, a dunaszerdahelyi zsidó hitközség elnöke beszélt arról, hogy egykor Somorjára nem költözhettek be a zsidók, ezért az akkor még különálló Telfalun telepedtek le, majd kereskedelmi céllal minden nap bejártak Somorjára. „Az 1860-as években megalapították a somorjai zsidó hitközséget. 1912-ben építettek zsinagógát, ami a mai napig a város keleti részén található. A holokauszt során egy virágzó zsidó közösség pusztult el, ma egyetlen zsidó sem él Somorján” – fejtette ki.

Orosz Csaba elmondta, hogy a somorjai anyakönyvból és az izraeli Yad Vashem archívumból, valamint más rendelkezésre álló dokumentumokból somorjai önkéntesek egy csapatának mintegy 360 nevet sikerült azonosítaniuk

„A 360 nevet rozsdamentes acéllemezbe gravíroztattuk, hogy az utókor emlékezzen: a gyűlölet csak pusztuláshoz vezethet.

Régi adósságunkat törlesztjük azzal, hogy emléket állítunk zsidó polgártársainknak. S hogy ehhez ki-ki – értem ez alatt az önkormányzatot és az adakozó civileket – a saját lehetőségeihez mérten hozzájárult, számomra azt bizonyíja: az emberiesség továbbra is kis közösségünk egyik legjellemzőbb és legértékesebb jellemvonása. Maradjon is így. Ez az emléktábla pedig legyen örök mementó, hogy a békesség útja az egyetlen járható út számunkra” – fogalmazott a polgármester.

Schwartz József felhívta a figyelmet, hogy hamarosan mindenki távozik az élők sorából, aki a háborús megpróbáltatásokat még túlélte.

„Emlékeznünk kell és tanítanunk a gyermekeinket és a fiatalokat, hogy megismerjék városunk egykori polgárainak keserű múltját és történelmét. Fontos, hogy az emberek ne felejtsék el, mit hozott a második világháború, mennyi bánatot okozott az emberi gyűlölet” – húzta alá, majd ígéretet tett arra, hogy örökké emlékezni fog és harcolni azért, hogy a történelem ne ismételhesse meg magát.

(SzT)