A 363 lesz a szerencseszáma az egyik korrupcióval gyanúsított NAKA-nyomozónak is

2023. március 13. - 09:53 | Belföld

Tomáš Emmelt, a NAKA volt vizsgálótisztjét tavaly májusban tartóztatták le, majd folytatólagosan elkövettett korrupcióval, illetve köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel gyanúsították meg két konkrét eset kapcsán. A meggyanúsítását a Legfőbb Ügyészség most a 363-as büntetőjogi paragragusra hivatkozva megszüntette. 

A 363 lesz a szerencseszáma az egyik korrupcióval gyanúsított NAKA-nyomozónak is
Forrás: rendőrség

A Markíza információi szerint a főügyészség ellentmondásokat vélt felfedezni a koronatanúk vallomásai között, akik pedig nem mások, mint a Tigris néven ismert vállalkozó, Peter Petrov, illetve a NAKA egykori tisztviselője, Bernard Slobodník. A főügyészség egyelőre nem reagált a 363-as újabb bevetésével kapcsolatban.

A kettő közül az egyik ügy, melyben Emmel gyanúsított volt, a Valčeky fedőnevű ügyhöz kötődik, melyben az egykori gazdasági miniszter, Peter Žiga rokona, Štefan Žiga is érintett. Emmelt azzal gyanúsították, hogy vizsgálótisztként sikerült elodáznia Žiga meggyanúsítását, amiért Slobodníktól annak vallomása szerint 2 500 eurót kapott.

Ő már a negyedik nyomozó volt sorrendben, aki ezen az ügyön dolgozott. Žigát végül csak 2020 végén gyanúsították meg, miközben maga a nyomozás már 2016-ban elkezdődött.

A másik eset Peter Petrovhoz kötődik, akinél a rendőrök razziázni készültek, de miután Žiga kotyogott erről neki, az akció lényegében kudarcot vallott. A rajtaütés során ugyanis nem találták meg a keresett könyvelést, ami így nem szolgálhatott bizonyítékul. Ezért cserébe Petrov egy 8 ezer eurós építkezési projektet biztosíthatott számára.

(Tvnoviny.sk)