3,7 millió euróból teljesen megújul a sürgősségi és az integrált intenzív osztály Galántán

Az elmúlt napokban vette kezdetét a Svet zdravia hálózatába tartozó galántai kórház rekonstrukciós munkálatainak következő szakasza, melynek részeként egy modern sürgősségi betegellátást szolgáló osztály, valamint új aneszteziológiai és több szakirányú intenzív osztály (OAMIS) jön létre. A beruházás értéke 3,7 millió euró, melynek nagy részét euróalapokból meríti a Svet zdravia.

3,7 millió euróból teljesen megújul a sürgősségi és az integrált intenzív osztály Galántán
Fotók: Svet zdravia - További felvételekért kattints!

Alexandra Pavlovičová, a galántai kórház igazgatónője az ezzel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a modern nemzetközi trendeknek megfelelően egyazon helyen, az első emeleten kap helyet a kórházon belül a sürgősségi betegellátás, az ún. OAMIS és a rádiodiagnosztikai osztály. „Azzal, hogy a specialisták és a diagnosztikai berendezések egymás közvetlen közelében lesznek, megszűnik a felesleges időveszteség, ami az akut páciensek átszállításával jár, ezátlal komplexebb és biztonságosabb egészségügyi ellátásban lehet részük” – húzta alá.

A napokban kezdődött meg az új OAMIS osztály kialakítása, ami a belgyógyászati, sebészeti és neurológiai osztályok intenzív betegellátásra szolgáló részeinek, valamint az eddigi intenzív és aneszteziológiai osztály összevonását jelenti. Ezzel nemzetközi trendeket követnek, amivel növelhető a kritikus állapotban lévő beteg ellátásának biztonsága.

Az igazgatónő kifejtette, hogy ez a modell magába foglalja az ún. lebegőágyakat, melyeket az aktuális igény szerint használhatnak majd ki az osztályon. A kórház 17 ilyen ággyal rendelkezhet a jövőben.

Alexandra Pavlovičová

A falakat, padlót, szellőző- és vezetékrendszert is magába foglaló teljes körű modernizáció a tervek szerint 2020 júniusában fejeződhet be az újonnan létrejövő OAMIS osztályon, majd azonnal nekifognak a sürgősségi osztály felújításának. Ennek része lesz több rendelő, egy azonnali beavatkozásokra kialakított helyiség, hét kórházi lábadozóágy, közülük egy izolált, valamint egy közös munkahelyiség a nővérek számára. Emellett létrejön egy váróterem és egy fogadóhelyiség az ún. triázzsal, ami a betegek osztályozására szolgáló rendszer.

„A páciensek az állapotuk súlyossága szerint öt kategóriába lesznek sorolva, ellátásuk így nem érkezési sorrendben történik majd, hanem ahogy azt az állapotuk igényli” – fejtette ki az igazgatónő.

A három évvel ezelőtt felújított rádiodiagnosztikai osztály a mostani beruházási összegből hozzájut egy digitális röntgen skiaszkóphoz és mammográfhoz.

Számolnak vele, hogy emelkedhet a kialakítandó új osztályon ellátandó betegek száma, éves szinten mintegy ezer fővel 18 ezerre. A sürgősségi osztály felújításával 2021 májusára végezhetnek.

A kórház külső borításának tavaly tavasszal megkezdett cseréje pedig negyedik, utolsó szakaszához érkezett. Emlékezhetünk a kórház visszataszító küllemére, amit az okozott, hogy néhány évvel az épület 1981-es átadása után elkezdett potyogni a rosszul felrakott üvegmozaik.

Tavaly kicserélték a kórház külső, bal szárnyának, valamint az épület központi részének borítását, idén nyárra befejeződött a jobb szárny külső felújítása, jelenleg pedig már a déli oldal és a balkonok borításának cseréje van folyamatban, a munkálatok az év végére befejeződhetnek. Ez a projekt 1,4 millió euróba kerül.

(SzT)