4 000 beagle-t mentettek meg attól, hogy gyógyszerkísérleteket hajtsanak végre rajtuk

2022. augusztus 11. - 14:25 | Külföld

Több mint 4 000 beagle-t mentettek ki egy az USA-ban található tenyésztési létesítményből, amely a kutyákat amerikai gyógyszerkísérletek céljából, laboratóriumoknak adta volna el – írja a Business Insider.

Amerikai állatmentő szervezetek fülébe jutott, hogy egy virginiai létesítményben több ezer beagle fajtájú kutyát tartanak nagyon rossz körülmények között, amelyeket majd gyógyszeripari cégeknek passzolnak tovább, különböző kísérletek gyanánt.

Az állatvédő szervezetek megkezdték a nyomozást, mely során megállapították, hogy a kutyatenyésztőt egy Envigo RMS nevű cég birtokolja, amely szörnyű állapotban tartotta ezeket az állatokat. Fel is jelentették a vállalatot, nem sokkal ezután pedig meg is érkeztek a hivatásos ellenőrök akik kegyetlen körülményekről írtak:

Többször fordult elő, hogy a megbetegedett kutyákhoz nem hívtak állatorvost, egyszerűen csak leölték őket,

továbbá legalább 25 kutya halálát okozta a létesítményben a túl nagy hideg.

Az ellenőrök arról is beszámoltak, hogy a kutyákat kukacokkal, penészgombával és ürülékkel borított táplálékkal etették, és néhány szoptató kutyának egyáltalán nem adtak enni.

Az Envigo RMS tagadta a vádakat, de anyavállalata, az Inotiv Inc. júniusban elrendelte az Envigo RMS-t, hogy zárja be a telephelyet.

Júliusban az Envigo RMS egyezségre jutott a kormánnyal, bejelentették, hogy átadják a kutyákat. Az állatvédő szervezetek most azon dolgoznak, hogy a 4 ezer kutyát valahol elhelyezzék.

Egy az állatokon végzett gyógyszerkísérletek ellen szorgalmazó szervezet szerint a beagle fajtájú kutyák az egyik legtöbbször használt állat a gyógyszerészeti kísérleteknél, mivel kicsik és engedelmesek.

"A kísérletekhez leggyakrabban használt kutyafajta a beagle, de nem azért, mert a tudósok úgy tekintenek rájuk, mint az emberi betegségek legjobb modelljére. Inkább a beagle-t kényelmes használni, mert engedelmesek és kicsik, így több állat elhelyezését és gondozását teszi lehetővé, kevesebb hely és pénz felhasználásával."

- írja a szervezet.

(Business Insider)

Címkék: állatkínzás, beagle