4 dolog, amit figyelembe kell venni kanapé vásárlása előtt

2022. április 15. - 11:19

Amikor új kanapé vásárlásáról van szó, az első dolog, ami felkelti a figyelmünket, az a vonzó design. Egy feltűnő megjelenésű darab megtalálása gyakran első látásra szerelem lehet, és sokszor már azon gondolkodunk, hogyan illeszthető be az otthonunk megjelenésébe.

Az a mondás azonban, hogy “a szépség csak bőrig ér,” a kanapéra is érvényes. Rengeteg olyan tömeggyártású bútor van, amelyek ugyan jól néznek ki, de néhány hónapon belül elkezdenek amortizálódni és kifakulni, így megbánhatjuk a vásárlását.

Mi viszont szeretnénk, hogy olyasmibe fektess be, ami nemcsak jól néz ki, hanem egy életen át kitart. Ennek érdekében elkészítettük ezt az útmutatót, amelyben a Kanape.net bemutatja a minőségi kanapé öt kulcsfontosságú jellemzőjét. 

4 dolog, amit figyelembe kell venni kanapé vásárlása előtt

A keret anyaga

Minden minőségi kanapéhoz jól megmunkált keretre van szükség, amely lehetővé teszi, hogy megőrizze általános formáját és integritását. Ezért is fontos, hogy a váz erős és robosztus legyen, amely a kanapé minden részét egyben tartja.

A fémvázak ugyan erősek, de hajlamosságot mutathatnak az oxidációra. A fa kompozit keretek előállítása viszont olcsóbb, de hiányzik belőlük a keményfa vagy a fém szilárdsága.

A keményfa, kiváltképp a bükk pedig azért népszerű, mert hosszú, hajlíthatatlan törzse van, kevés oldalággal, így kemény, egyenes szálú faanyagot ad. Ez a fajta erezet lehetővé teszi, hogy a fa megőrizze alakját az évek során.

Párnák

Ne feledjük, hogy ami a kanapén belül van, az ugyanolyan fontos, mint az, ami kívül. Ami a háttámláját és ülőrészét illeti, a tollal töltött párnák rendkívül kényelmesek, de rendszeres dúsításra szorulnak, míg a hab- vagy rostos töltelékek ellaposodhatnak és idővel elveszíthetik formájukat. A tökéletes megoldás? A Kanape.net csapata például azt javasolja, hogy a toll és a hab kombinációját válasszuk.

A huzat anyaga

Akár egy merész színt vagy mintát, akár semlegeset dizájnt választunk, a kárpitanyag nagy hatással lesz a helyiségre, ezért fontos körültekintően dönteni.

A természetes anyagok kifakulhatnak az erős napfényben, ezért a szintetikus matéria ideálisabb, ha a kanapé az ablak közelében lesz – ez különösen fontos egy forgalmas családi házban. Amennyiben van kutyánk vagy macskánk, akkor mindenképpen olyan anyagot válasszunk, amely könnyen tisztítható. Ilyenkor érdemes utánajárni a laza huzatoknak, mivel ezek tisztításhoz levehetőek, és van, amelyik mosható is.

Alapos felmérés

Őszintén szólva nincs rosszabb, mint olyan bútorokat vásárolni, amelyek nem illenek otthonunkba, tehát mielőtt bármit is tennénk, mérjük fel a helyiséget. Vegyük elő a mérőszalagot, és győződjünk meg arról, hogy a kanapé maximális mérete megfelel-e a rendelkezésükre álló szabad térnek.

Fontos, hogy megjegyezzük mind a szélességet (a kanapé hátoldalán mért méret), mind a mélységet (a kanapé hátuljától az elejéig). Ha kisebb szobába vásárolunk, ügyeljünk az utóbbira, mivel az ülőfelület mélysége ritkán változik. Továbbá vegyük figyelembe a kanapé magasságát is, különösen, ha a szobánkban radiátorok vagy polcok vannak.

(PR-cikk)