40. Csallóközi Vásár: Mikor legutoljára megrendezték, „nem is tudtuk, hogy milyen jó dolgunk van”

2022. szeptember 21. - 22:05 | Régió

Szerdán délután megnyitotta kapuit az idén négy napos, jubileumi Csallóközi Vásár. Legutóbb 2019-ben került megrendezésre, amikor még sem koronavírus-járvány, sem háború, sem súlyos infláció nem volt. Ahogy a Nagyszombat megyei alelnök, Berényi József elmondta a megnyitón, nem is tudtuk, hogy milyen jó dolgunk van.

40. Csallóközi Vásár: Mikor legutoljára megrendezték, „nem is tudtuk, hogy milyen jó dolgunk van”
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

A negyvenedik Csallóközi Vásár amiatt is különleges, mivel idén először valósul meg a felújított szabadidőpark sokat bírált-dicsért főterén, ennek értelmében a vásár központi részének struktúrája kissé megváltozott.

Tény és való, hogy kapott egy kulturáltabb középpontot, és a jégpálya mellett közelmúltban épített játszótér környékével és zúzottköves utacskáival a kézművesek is egy szellős és könnyen felfedezhető területet.

Ahogy Hájos Zoltán említette a vásárt megnyitó beszédében, a 40 év alatt a vásár jellege és tartalma is változott.

Hájos Zoltán

„1980-ban, az akkori városi és járási vezetők szervezték meg az első vásárt, amely formája és tartalma eltért a mostani vásárokétól, viszont ugyanúgy összehozta a dunaszerdahelyieket és a járásbelieket, mint most. (…) Az akkori állami üzletek vezetői olyan portékával érkeztek a vásárba, amelyet általában az üzletekben nem lehetett megvásárolni vagy csak pult alól lehetett beszerezni. (…) A 21. században az emberek igényei is mások, mint akkor. A regionális vásár nemzetközi figyelmet felkeltő kulturális és gasztronómiai fesztivállá nőtte ki magát…” – mondta, hozzátéve, hogy a vásár sokat jelent a dunaszerdahelyi idegenforgalomnak, hiszen a helyi szállodák, panzió- és apartmantulajdosok is profitálnak belőle.

Hájos szerint sok minden változott, egyvalamit viszont megőrzött a vásár az eltelt négy évtized alatt, ez pedig nem más, mint a közösségmegtartó szerepe. „Egykor és most is összehozta a családokat, barátokat, ismerősöket, barátokat, és ide csábítja a turistákat is” – fogalmazott.

Berényi József azt emelte ki, hogy amikor utoljára megrendezték Dunaszerdahelyen a vásárt, akkor azt a fogalmat, hogy covid, még nem ismertük. „Nem volt a szomszédunkban egy háború, annak minden pénzügyi, energetikai és humanitárius hatásával együtt. Nem is tudtuk, hogy milyen jó dolgunk van. Most viszont ez a négy nap arról szóljon, hogy jól érezzük magunkat és elfelejtsük azokat a problémákat, amelyek sújtanak bennünket, egész térségünket, szomszédunkat, a kárpátaljai magyarokat” – szögezte le.

A vásár megnyitóján jelen voltak Dunaszerdahely testvérvárosainak képviselői, a kárpátaljai Beregszászt egyenesen az ottani polgármester, Babják Zoltán képviselte.

A Csallóközi Vásár – ahogy mindig, választási évben pedig különösen – izmos programmal várja a látogatókat, az első nap mindjárt fellépett többek között az Ismerős Arcok és Demjén Ferenc.

(SzT)