40 év felettiek figyelem! Még néhány hónap és a bankok kevesebb pénzt adnának annak, aki nem elég fiatal

2022. május 31. - 15:04 | Belföld

A Szlovák Nemzeti Banknak nem jön be az, hogy sokan úgy vesznek fel hitelt, hogy a törlesztés futamideje beleesik a kölcsönt felvevő személy nyugdíjas éveibe. Azaz amikor számottevően csökken az ember jövedelme. Ezért a jegybank lépni kíván.

40 év felettiek figyelem! Még néhány hónap és a bankok kevesebb pénzt adnának annak, aki nem elég fiatal
Fotó: TASR

Sok banki ügyfél nem tudatosítja, hogy nyugdíjas korára nagyon lecsökken a bevétele, magyarázza a nemzeti bank szakértője. Marek Ličák szerint míg 2019-ben a 40-45 éves korosztály számára folyosított kölcsönök közül csak minden hetedik jelzáloghitel volt 30 éves futamidejű, 2021 végére ez az arány megnőtt, és már minden negyedik hitel ilyen volt. A jegybank ezért egy fontos paraméter módosítását javasolja, amely meghatározza, hogy a hitelt kérvényező személy mennyi pénzt kaphat a banktól. A változás októberben léphet életbe.

A központi bank jelezte, hogy módosítja az eladósodás lehetséges mértékét, az úgynevezett DTI mutatót. Eddig az volt a gyakorlat, hogy a DTI az éves jövedelem nyolcszorosát - esetleg kilencszeresét - érhette el.

Egy átlagos ügyfél havi ezer eurós nettó jövedelem mellett nyolcszor magasabb - 96 ezer eurós - jelzáloghitelt vehet fel. Ezt követően ez a paraméter változna meg.

Az új rendelkezés azonban csak azt a hitelrészt érinti, amelynek a törlesztési futamideje az ügyfél 64 éves kora után is tartana. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben az igénylő olyan hitelt igényelne, amelynek a visszafizetése beleesik a nyugdíjas éveibe, ráadásul már betöltötte a 40. életévét, akkor a bank minden egyes többletévet "megsarcol", azaz a DTI-mutatót az éves jövedelem 0,25-szörösével csökkenti.

Tehát ha egy 45 éves ügyfél 30 éves futamidejű jelzáloghitelt igényel, a hitel összege csak az éves nettó bevételének 6,75-szöröse lehet. Az NBS ettől a lépéstől azt várja, hogy ez a kölcsönök folyósításának tempóját egy százalékkal vetné vissza, továbbá azt, hogy kissé lassulna az ingatlanok felvásárlása, illetve megzabolázná a felfelé mozgó árakat is.

Ličák úgy véli, hogy a módosított limit pozitív hatással lesz a hiteligénylőkre és a 40 év felettiek a jelzáloghitelüket a nyugdíjkorhatárig törlesztenék. Ez azt jelenti, hogy bár a a hitel futamideje alatt magasabb törlesztőrészletet fizetnek, de mire nyugdíjba vonulnak, addigra ledolgozzák a kölcsönt.

A hnonline.sk két példát tüntet fel arra, hogy kézzelfoghatóvá tegye, milyen különbség lehet egy 30 éves futamidejű jelzáloghitelnél:

1. példa

Egy 30 éves jelzáloghitel-igénylő a jövedelmének kilencszeresét markolhatja fel a pénzintézetnél. Így ha havi kétezer eurót keres, akkor 216 ezer euró értékben igényelhet lakáshitelt.

2. példa:

Ha a bank ügyfele már 45 éves, és éppen akkora jövedelemmel rendelkezik, mint az első példában szereplő személy, akkor a bevételének mindössze a 6,75-szörösét kaphatná meg, ami 162 ezer euró.

(hnonline)