40 ezer adag AstraZenecát különítettek el a pedagógusoknak, már mindre regisztráltak

2021. március 3. - 11:59 | Belföld

40 ezer adag vakcinát tartottak fenn az iskolai alkalmazottak oltására, ezekre már mindre regisztráltak – nyilatkozta Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügyi miniszter még a kormány szerdai ülése előtt.

40 ezer adag AstraZenecát különítettek el a pedagógusoknak, már mindre regisztráltak
Marek Krajčí és Igor Matovič (Fotó: TASR)

Az oltási stratégia módosításával kapcsolatban az egészségügyi miniszter kijelentette, azok, akik még nem regisztráltak a prioritást élvező csoportok tagjai közül, vagyis az idősgondozó szakemberek, továbbra is regisztrálhatnak az űrlapon.

„Mint mondtunk, rangsorolni fogunk, ami azt jelenti, hogy a 70 év alattiakat AstraZeneca, a 70 év felettieket pedig Pfizer vakcinával fogunk oltani" - mondta Krajčí. Hozzátette, ha valaki meg akarja várni a Pfizert, meg kell várnia, amíg az idősebbeket beoltják, mert csak ezután fogják oltani a fiatalabb korosztályt.

Amiről korábban már írtunk:

  • A miniszter korábban elismerte, hogy az oroszok a Szputnyik V vakcina beszállításának feltételéül szabták, hogy azzal oltsunk is, és ne csak a raktáron álljon. Emiatt írta alá ilyen hamar a rá vonatkozó kivételt.
  • Az orosz vakcinával azonban egyelőre nem oltanak, az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatallal együtt még leellenőrzik az első szállítmányt. Krajčí szerint valószínűleg a jövő héttől lehet majd jelentkezni a Szputnyik V-vel történő oltásra, és leghamarabb két hét múlva kezdenek vele ténylegesen oltani.
  • Az oltás iránt érdeklődőknek meg kell erősíteniük, tudnak arról, hogy olyan vakcináról van szó, amelyet nem hagyott jóvá az Európai Gyógyszerügynökség.
  • A Szputnyik V vakcinából eddig 200 ezer érkezett Szlovákiába. A minisztérium becslése szerint ebben a hónapban a Pfizer/BioNTech konzorciumtól 413 100 adag vakcina érkezik, további 75 600 adag a Modernától, 356 864 adag az AstraZeneca gyártól.
  • Hétfőtől változik az oltási terv, és csak a kor számít majd. Az AstraZenecával fogják oltani a 60-70 év közötti polgárokat, a 70 év felettieket pedig a Pfizer és a Moderna vakcinájával. Az eddigi kivételeket eltörlik.

(TASR)