40 ezer euró jut roma közösségfejlesztésre

2019. április 9. - 12:37 | Belföld

40 000 eurós támogatást nyújt a roma közösségeket támogató programok megvalósításához az Ekopolis Alapítvány és a Kárpátok Alapítvány.

Az idei a roma közösségfejlesztési program negyedik évfolyama, ebben az évben a közép-szlovákiai roma közösségek öt projektjének támogatását tervezik. További hét tervezet megvalósítását segítik Kelet-Szlovákiában is. Ezúttal a gyerekek egészséges fejlődése és az őket körülvevő környezet fejlesztése áll a középpontban.

„A roma közösségekben a korábbi években végzett munka eredményeire épül a program. Ez alapján sikerült felismerni az alapproblémákat, meghatározni a kiindulási pontokat és fejleszteni a programot. Nagy hangsúlyt fektetünk a családokra, az egészen kicsi gyerekekre, közösségekre, az integrációra”

– közölte Milan Hronec, az Ekopolis Alapítvány programkoordinátora.

A program fő célja, hogy a szülőket felelősségteljes viselkedésre ösztönözze, hogy megfelelően tudjanak gondoskodni a gyerekeikről, a családjukról, valamint hogy megváltoztassa a roma családokkal kapcsolatos sztereotípiákat, amelyek hátrányosan érintik a roma nőket.

Az Ekopolis Alapítvány támogatásával több, a roma közösségek fejlesztésére és felzárkóztatására irányuló program is megvalósult már Közép-Szlovákiában, például Besztercebányán, Füleken.

Támogatást kap a nagykürtösi kisebbségi közösségi központnak is a roma nők státuszának javítása, az egészségtudatosság növelése céljából induló programjára, valamint a rimakokavai kulturális és oktatási szövetség iskolai felkészítő projektjére.

A programok ebben a hónapban indulnak.

(TASR)