40 millió eurót fordít az oktatásügyi minisztérium az iskolák digitalizálására

2021. május 18. - 11:19 | Belföld

Az oktatási minisztérium 40 millió eurót invesztál a tanároknak és diákoknak szánt digitális technológiák fejlesztésébe. Az iskolák pályázat útján nyerhetik el a támogatást.

40 millió eurót fordít az oktatásügyi minisztérium az iskolák digitalizálására
Fotó: TASR - illusztráció

Az első berendezések már szeptemberben megérkezhetnek az oktatási intézményekbe. Branislav Gröhling (SaS) oktatási miniszter a keddi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, ez a "digitális ugrás" kezdete az iskolaügyben. Egyben bejelentette, hogy több száz ún. digitális koordinátort is alkalmazni fognak.

Az iskolák digitalizálása a tárcavezető elmondása szerint három fázisból áll majd. Hozzátette: az újraindítási alapból 180 millió eurót különítenek el erre a célja, de ebből az összegből leghamarabb az idei év végén lehet csak meríteni.

A digitalizálást egy felmérés fogja megelőzni. A cél, hogy csak olyan technikai berendezéseket rendeljenek, amelyekre az iskoláknak ténylegesen szükségük van.

A pedagógusoknak és a diákoknak vásárolt számítástechnikai eszközök mellett több száz iskolai és kollégiumi számítógépes termet is fel fognak szerelni a megfelelő berendezésekkel. Az első fázisban a szociálisan hátrányos helyzetű tanulók fognak előnyt élvezni. A projekt uniós támogatásokból valósul meg.

Az iskolák digitalizálásával párhuzamosan több száz ún. digitális koordinátort is terveznek alkalmazni. Az ő feladatuk lesz felkészíteni a pedagógusokat és a diákokat az új eszközök alkalmazására, valamint a digitális tartalmakkal való munkára.


(TASR)