400 ezres adócsalás a szakállasi fehér lóval - Bíróság előtt a megyeri adóhivatal egykori igazgatónője

2020. március 4. - 15:56 | Régió

Adócsalás bűncselekménye miatt emelt vádat a Dunaszerdahelyi Járásbíróság a nagymegyeri adóhivatal egykori igazgatónője, B. Zita, valamint a csallóközi maffiaperben elítélt Vlčko Pál ellen.

400 ezres adócsalás a szakállasi fehér lóval - Bíróság előtt a megyeri adóhivatal egykori igazgatónője
B. Zita a Dunaszerdahelyi Járásbíróságon (Fotó: Paraméter)

Az ügy első tárgyalására március 4-én került sor.

A vád szerint az ekecsi székhelyű Toral s.r.o.-t a Sátor Lajos-féle bűnszervezet tagjai kimondottan fiktív számlákkal alátámasztott ÁFA-visszaigénylések céljából alapították 2004-ben. A cég egy ekecs-apácaszakállasi stróman, P. jános nevén futott, és nem sokkal megalapítása után 75 millió szlovák korona (2,5 millió euró) értékben vásárolt ipari célra szánt gépeket. A fiktív üzlet csak papíron valósult meg, azonban az elkövetők 12 millió koronányi (397 ezer euró) ÁFA-visszaigénylést nyújtottak be utána, amit a nagymegyeri adóhivatal ki is utalt számukra.

Később a cég ügyvezetője fel is vette a készpénzt a Toral bankszámlájáról, amin a csallóközi maffia tagjai, Sátor Lajos, Reisz Andor és Vlčko Pál osztoztak. A szóban forgó strómant - "fehér lovat" - ezután a maffia bizonyos tagjai meggyilkolták, holttestét pedig valahol a csallóközi határban ásták el. Arról, hogy P. János maradványait azóta megtalálták-e, a rendőrség egyelőre nem tájékoztatott.

A bűncselekmény elkövetésében a nagymegyeri Vlčko Pál mint a Sátor-féle maffia egyik adócsalásokért "felelős" tagja vett részt. A szerdai tárgyaláson Vlčko teljes mértékben beismerte bűnösségét, ám a vallomástételt elutasította. Mindezt azzal indokolta, hogy hiába ismerte be már évekkel ezelőtt, hogy részt vett ebben az ÁFA-csalásban is, a rendőrség és az ügyészség vádalkut kínált egykori emberének - annak az ekecsi férfinek, aki Vlčko szerint a szóban forgó strómant annak idején "felhajtotta".

"A fő tettesekből tanút és hőst csináltak. (...) Mivel ehhez az ügyészség is hozzájárult, nem vagyok hajlandó az ügyész kérdéseire válaszolni. Nem bízom sem az ügyészségben, sem a rendőrségben, csak - egyelőre - a bíróságban"

- jelentette ki a Dunaszerdahelyi Járásbíróságon Vlčko, aki jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti.

Az ügy szabadlábon lévő vádlottja, B. Zita, aki a vádirat szerint a Nagymegyeri Adóhivatal egykori igazgatójaként gondoskodott arról, hogy Vlčkoék fiktív alapú ÁFA-visszaigénylése gond nélkül "átmenjen" a rendszeren, szintén megtagadta a vallomástételt.

Korábbi vallomásaiban a nő leszögezte: abban a négy-öt évben, amíg az adóhivatalt vezette, csak ellenőrzői feladatokat látott el, a visszaigénylések kifizetésével kapcsolatban nem volt döntési kompetenciája. Vlčko szerint a nő részesedést kapott a Sátor-féle bűnbanda által elkövetett adócsalásokból, és a pénzt maga adta át az egykori igazgatónőnek. B. Zita ezt visszautasítja, elmondása szerint az említett időszakban egyáltalán nem találkozott Vlčkóval.

"Ártatlan vagyok"

- jelentette ki a bíróságon a Nagymegyeri Adóhivatal egykori igazgatónője.

Az ügy tárgyalása két hónap múlva, a tanúk meghallgatásával folytatódik. Amennyiben a vádlottak bűnössége beigazolódik, akár 12 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.

(db)