400 migránst vittek vissza Líbiába a Földközi-tengerről

2019. január 22. - 07:34 | Külföld

Összesen 393, a Földközi-tengeren bajba jutott migránst szállítottak vissza Líbiába a hétvégén - közölte Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétfőn.

400 migránst vittek vissza Líbiába a Földközi-tengerről
Fotó: TASR/AP

Elmondta, hogy a líbiai parti őrség által vasárnap felvett migránsok mindegyike jó egészségi állapotban van. A tárcavezető tudomása szerint 143 embert Tripoliban, 144-et Miszrátában, 106-ot pedig Homszban tettek partra.

A csaknem 400 emberből százat egy Sierra Leone-i lobogó alatt utazó kereskedelmi hajó szállított vissza Miszrátába. A migránsok vasárnap délelőtt vészjelzést adtak le Olaszországnak és Máltának, mert bárkájuk a líbiai partoktól mintegy 100 kilométerre bajba került. Róma és Valletta azt kérte tőlük, hogy forduljanak a mentés ügyében illetékes Líbiához. A nap folyamán válasz nélkül hánykolódtak a tengeren válságos helyzetben. Többen eszméletüket vesztették, és egy gyerek állítólag meghalt a segítség hiánya miatt.

Valamivel vasárnap éjfél előtt az olasz kormány és a parti őrség felvette a kapcsolatot a bárkán tartózkodókkal és elmondta, hogy a líbiai illetékesek két másik esettel voltak elfoglalva, így egy kereskedelmi hajót küldtek megsegítésükre. A Lady Sharm nevű teherhajó hétfőn Miszrátában tette partra a szerencsétlenül járt csoportot.

Olasz lapértesülések szerint Giuseppe Conte római miniszterelnök közvetlenül a nemzetközileg elismert líbiai egységkormányt vezető Fájez esz-Szarrádzs miniszterelnökkel, valamint a Líbia keleti részét ellenőrző Halifa Haftár tábornokkal vette fel a kapcsolatot a helyzet megoldása érdekében, vagyis a líbiai hatóságok Róma nyomatékos kérésére indították el a mentést.

A tél ellenére ismét felerősödött a Líbiából induló csoportok száma. Az Il Messaggero napilap kommentárja szerint ennek ellenére a líbiai parti őrség az utóbbi időszakban több esetben se sietett a bajba jutott csoportok segítésére, ezzel Olaszországra hárítva a felelősséget. Márpedig eddig a Líbia és Olaszország közti migrációs megállapodás fékezte meg a bevándorlócsoportok tömeges indulását. A lap emlékeztetett, hogy Olaszország csak nyár óta négy motoros őrhajót és húsz nagysebességű motorcsónakot adott a líbiai parti őrségnek. Az EU szintén több mint 300 millió euróval támogatta már Líbiát az embercsempészek elleni harcban és a tengeri mentésben.

A római belügyminisztérium hétfőn közölt adatai szerint az év eleje óta 155 migráns érkezett az olaszországi partokra, a tavalyi év első három hetében mért több mint 2700-hoz képest. A 155-ből 57 Bangladesből, 38 Irakból, 31 Tunéziából érkezett.

Jogvédő szervezetek szerint Líbia nem biztonságos, így a tengeren felvett migránsokat nem lenne szabad visszaszállítani az észak-afrikai országba. "A nemzetközi vizeken megmentett emberek Líbiába történő visszaszállítása szembemegy a nemzetközi joggal, mert az ország jelenleg nem tekinthető biztonságosnak" - hívta fel a figyelmet az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) egyik szóvivője, Carlotta Sami.

(MTI