407 ezer lurkó tért vissza az óvodákba és iskolákba

2021. április 21. - 10:48 | Belföld

A jelenléti oktatás újrakezdésével április 19-én összesen 407 904 gyerek tért vissza a szlovákiai oktatási intézményekbe.

407 ezer lurkó tért vissza az óvodákba és iskolákba
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

Hétfőtől 101 ezer gyermek járhat újra óvodába, 265 846 diák tért vissza az általános iskolákba, és 40 591 középiskolás vesz részt újra a jelenléti oktatásban - tájékoztatott szerdán az oktatásügyi minisztérium.

Összesen 4477 oktatási intézmény - 2024 óvoda, 1920 alapiskola és 533 középiskola - nyitotta meg kapuit ezen a héten. Az oktatásügyi minisztérium azt kéri, mindenki tartsa be az iskolákban foganatosított járványbiztonsági intézkedéseket. Ha tovább javul a helyzet, fokozatosan minden intézménybe visszatérhetnek a tanulók.

Mivel egy szlovákiai járás sincs súlyos járványügyi helyzetben - nincs az országban "fekete" régió -, hétfőn az alapiskolák 8. és 9. évfolyamainak diákjai is visszatérhettek az iskolákba. Az iskolalátogatáshoz az alsó tagozatokon a szülőknek kell bemutatniuk negatív koronavírustesztet, míg a felső tagozatokon a diákokat kell letesztelni. Továbbra is érvényes, hogy az oktatási intézmény igazgatója az iskola fenntartójával egyetértésben, vagy a közegészségügyi hivatal jóváhagyásával ideiglenesen bezárhatja az iskolát, vagy felfüggesztheti az oktatást egy adott osztályban, ha ott fertőzötteket találnak.

Április 26-tól az oktatásügy a regionális COVID-automata által megszabott kritériumok alapján fog működni. Ez azt jelenti, hogy a legjobb jráványügyi helyzetben lévő járásokban az alapiskolák és középiskolák összes diákja újrakezdheti a tavaly ősz óta szünetelő jelenléti oktatást.

(TASR/parameter)