"41 embert gyilkolt meg, és 38-nak a nevét is tudja, ilyenek tanúskodnak ellenem"

2021. október 5. - 23:30 | Régió

Igazságügyi szakértők kihallgatására került sor a Horváth Lehel és vádlottársa, K. Iván ellen zajló büntetőper keddi tárgyalásán a bazini Specializált Büntetőbíróságon.

"41 embert gyilkolt meg, és 38-nak a nevét is tudja, ilyenek tanúskodnak ellenem"
Nagy Zsolt és Bugár György tanúként jelentek meg a Specializált Büntetőbíróság korábbi tárgyalásain (Fotók: Paraméter)

Míg hétfőn az egyik gyilkosság áldozatát vizsgáló orvosszakértők vallomása, valamint a vádlott és a bírósági szenátus viharos viszonya kapta a főszerepet, addig kedden a Horváth Lehelről készített pszichiátriai és pszichológiai szakvéleményeket mutatták be.


Maffiavád, öt gyilkosság, és egy nagy értékre elkövetett lopás – erről szól a Horváth Lehel ellen zajló büntetőper. Összes kapcsolódó cikkünk:

DUNASZERDAHELYI MAFFIA

HORVÁTH LEHEL

ALSÓHATÁRI MAFFIAPER

Mivel Horváthot azzal is vádolják, hogy támogatta a Sátor Lajos-féle dunaszerdahelyi maffiát, az igazságügyi szakértők kihallgatása előtt - a vádlott javaslatára - ismertették a csallóközi maffiaper 2019-es ítéletét is.

Amikor a vádlott erről kifejthette a véleményét, ugyanazt a hangnemet vette elő, amit már a februári vádemeléskor is megütött. Saját bűnösségéről ezúttal sem beszélt, hanem konkrétan azt sérelmezte, hogy az említett bűnszervezet kivégzőosztagának tagjai két éve szerinte túl alacsony büntetést kaptak.

"A szlovák állam szégyene, hogy olyan tömeggyilkosoknak, mint Nagy Zsolt és Bugár György csak 21 és 22 évet adtak. Nagy Zsolt egyszer azt mondta a pszichológusnak, hogy 41 embert gyilkolt meg, és 38-nak a nevét is tudja. (...) Ilyen emberek tanúskodnak ellenem, csak hogy tudja a bíróság"

- jelentette ki felháborodva Horváth Lehel, akit ebben az eljárásban öt gyilkosságban való részvétellel vádolnak.

"Hajlamos bagatellizálni a saját szerepét és felelősségét, a bűntények megbánása helyett jellemzően inkább az önsajnálatot helyezi előtérbe"

- ez már a pszichológus tanúvallomása során hangzott el, amikor a szakértőt a vádlottról kérdezték.

A pszichiáter elmondta, hogy Horváthnál nem diagnosztizáltak semmilyen szerfüggőséget, intelligenciaszintje az átlagos standard felső határán mozog, felismerőképessége és realitásérzéke megfelelő, így büntetőjogi felelősségrevonását semmi nem akadályozza.

Az igazságügyi szakértők egybehangzóan állapították meg, hogy a vádlottnak nincs pszichiátriai betegsége, tehát egyáltalán nem szorul elmeorvosi kezelésre, ugyanakkor disszociális személyiségzavarral rendelkezik. Ez szerintük főként a megbánás hiányában, az agresszióra való hajlamban, bizonyos mértékű felelőtlenségben, és a részben normálisnak mondható pesszimista hozzáállásában, valamint a paranoid koncepcióiban nyilvánul meg.

"A vádlott azzal indokolta a Sátor-féle bűnszervezettel tartott kapcsolatát, hogy félt elutasítani a felajánlott együttműködést. Bár ebből a kapcsolatból profitált is, mégis csupán egyfajta önvédelemként tekint erre a viszonyra"

- jellemezte a pszichológus azt az álláspontot, amelyet Horváth a bűnszervezettel ápolt viszonya kapcsán képvisel.

Horváth Lehel a Specializált Büntetőbíróság egyik korábbi tárgyalásán (Fotó: Paraméter)

Nehezen tudna visszailleszkedni a társadalomba

Ahogy az alsóhatári maffiaper esetében, úgy ebben az eljárásban is azért volt szükség a vádlott lelki- és elmeállapotának felmérésére, mert Horváthot életfogytig tartó szabadságvesztés fenyegeti. Az ilyen ügyeknél a törvény megköveteli az ilyen vizsgálatot, és a szakvélemény része az ún. reszocializációs prognózis is, amely azt taglalja, hogy a vádlott személyiségjegyei alapján alkalmas-e a társadalomba való visszailleszkedésre.

A szakértők Horváth Lehel esetében pozitív és negatív faktorokat is megállapítottak.

A visszailleszkedés lehetősége mellett szól, hogy szakmailag megfelelően képzett, intellektusa és memóriája megfelelő, nincs függősége.

A negatív faktorok közé tartozik magasabb életkora, a szubkultúrába való tartozása, személyiségzavara, esetleges agressziója, valamint az, hogy hosszú időn keresztül vett részt bűncselekményekben, melyek között nagyon brutális esetek is voltak - pl. a Reisz Andor ellen elkövetett gyilkosság.

A pszichológus a negatív faktorok közé sorolta a nem megfelelő családi hátterét és partnerkapcsolatát is. Horváth Lehel erre magyarázatot követelt, de végül nem kapott, és az elhangzottakat azzal cáfolta, hogy a vizsgálati fogságban naponta telefonál gyerekeivel, és mióta rács mögött van, felesége több száz levelet írt neki.

"A negatív faktorokra való tekintettel nagyon limitált a visszailleszkedés esélye"

- szögezte le végül a pszichológus szakértő. A tárgyalássorozat november elején folytatódik.

(Barak Dávid)