41 magyarlakta településen lesz ingyenes köztéri wifi

Az Európai Bizottság hétfőn kihirdette a WiFi4EU finanszírozási program pályázati eredményeit, melynek köszönhetően mintegy 2800 európai község létesíthet ingyenes wifi-hozzáférési pontokat.

41 magyarlakta településen lesz ingyenes köztéri wifi
Fotó: illusztráció

Szlovákiának ebből több mint 3% jutott, ami remek eredmény, hiszen a felhívásra több mint 13 ezer kérelem érkezett - közölte a Paraméterrel Nagy József (Híd, Néppárt) európai parlamenti képviselő irodája.

A pályázati szabályok szerint minden tagállam legalább 15 utalványra jogosult. A nagy érdeklődés ellenére 93 szlovákiai település nyerte el a sikeres pályázóknak járó, egyenként 15 ezer euró értékű támogatást. A Szlovákiánál kétszer nagyobb Magyarországnak 91, Csehországnak pedig 127 utalványt sikerült szereznie.

A hazai, magyarlakta települések kiemelkedően teljesítettek, a sikeres szlovákiai pályázatok majdnem felét, összesen 41-et sikerült megszerezniük.

„Az eredmények bizonyítják, hogy milyen fontos az ilyen lehetőségeket hazafele kommunikálni. Folyamatosan informáltuk a dél-szlovákiai községeket a pályázat egyes lepéseiről, és az érdeklődők felének sikerült is a nyertes települések listájára felkerülni. Nagyon örülök neki, hogy a települések nyitottak az új lehetőségek felé és élnek az EU által kínált lehetőségekkel”

– nyilatkozta Nagy József EP-képviselő, aki bízik abban, hogy jövőre is legalább ennyi szlovákiai település pályázik majd sikeresen az új kiírásra.

A szlovákiai, magyarlakta települések listája, ahol a WiFi4EU pályázatnak köszönhetően ingyenes köztéri internet-hozzáférést létesül:

Dunaszerdahelyi járás: Alistál, Csiliznyárad, Dercsika, Dióspatony, Ekecs, Felsővámos, Gomba, Kisudvarnok, Lég, Mad, Nagylúcs, Nagypaka, Padány, Szap

Érsekújvári járás: Kéménd

Galántai járás: Feketenyék, Hidaskürt, Kismácséd, Nagyfödémes, Nemeskajal, Vízkelet

Kassai járás: Buzita, Nagyida, Torna

Komáromi járás: Keszegfalva, Kolozsnéma, Megyercs

Lévai járás: Palást

Losonci járás: Béna, Rapp

Nagykürtösi járás: Csalár

Nyitrai járás: Alsócsitár

Rimaszombati járás: Korláti, Kövecses, Tajti

Rozsnyói járás: Krasznahorkaváralja, Hárskút, Szádalmás

Szenci járás: Fél, Pozsonyboldogfa, Szenc

A WiFi4EU kezdeményezés célja, hogy Európa-szerte ingyenes wifi-hozzáférést biztosítson a közösségi élet színterein, többek között parkokban, tereken, középületekben, könyvtárakban, egészségügyi központokban és múzeumokban. Az Európai Unió 2020-ig összesen 120 millió eurót biztosít a pályázat keretein belül a tagállamoknak, és a következő két évben további három felhívás várható. Becslések szerint a WiFi4EU naponta 40-50 millió ember számára fogja biztosítani az ingyenes internet hozzáférést.

(parameter)