43 kanadainak tiltották meg a beutazást Oroszországba

2022. június 27. - 19:23 | Külföld

Moszkva 43 kanadai állampolgárnak tiltotta meg a belépést Oroszországba válaszul az Ottawa által idén májusban orosz vállalati és katonai vezetők, valamint családtagjaik ellen bevezetett szankciókra - közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

43 kanadainak tiltották meg a beutazást Oroszországba
TASR/Navalny Life youtube channel, AP

Az orosz feketelista kanadai szövetségi és regionális tisztviselőket, funkcionáriusokat, köztük Suzanne Cowant, a kormányzó Kanadai Liberális Párt elnökét, valamint közéleti személyiségeket tartalmaz.

"Mivel a Kanadát kormányzó Justin Trudeau (miniszterelnök) rezsimje makacsul a militáns ruszofóbia irányvonalát követi, az orosz fél fenntartja magának a jogot, hogy válaszul Ottawa nyíltan ellenséges fellépésére ellenintézkedéseket hozzon" - áll a minisztérium közleményében.

Az orosz diplomáciai képviselet közzétette az Oroszországba történő beutazási tilalom alá eső kanadai állampolgárok teljes listáját is, amelyen jelenleg 701 név szerepel.

Ottawa május 8-án újabb 40 orosz személyt vett fel a szankciós listájára, köztük üzletembereket és katonai személyeket. Köztük szerepelt mások mellett Vagit Alekperov, a Lukoil olajtársaság volt elnöke, Olga Gologyec, a Szberbank igazgatótanácsának elnökhelyettese, Junusz-Bek Jevkurov orosz védelmi miniszterhelyettes vezérezredes, Sarip Gyelimhanov tábornok és Adam Gyelimhanov képviselő.

MTI