4,4 millió szavazópolgár van, közülük 140 ezer első választó

2022. október 26. - 16:58 | Belföld

A szombati (október 29.) összevont választáson közel 4,41 millió választópolgár szavazhat, 140 ezer fiatal először vehet részt a voksoláson – tájékoztatott a Statisztikai Hivatal (ŠÚ).

4,4 millió szavazópolgár van, közülük 140 ezer első választó
Illusztrációs felvétel (TASR)

A 4,4 millió választópolgár 18 évnél idősebb, Szlovákiában állandó lakhelyre bejegyzett szlovák állampolgár vagy külföldi személy. A szavazásra jogosultak pontos száma a választási eredményekről készült jegyzőkönyvek összesítésekor lesz ismert.

140 ezer fiatal élhet első alkalommal szavazati jogával. „Olyan fiatalokról van szó, akik a legutóbbi parlamenti választás idején (2020. február 29.) még nem töltötték be a 18. életévüket, és csak 2020. március 1. és 2022. október 29. között válnak nagykorúvá" - magyarázta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

A hivatal becslései szerint 260 ezer, 18 és 22 év közötti fiatal most először szavazhat a megyei és az önkormányzati választáson.

Mivel ezelőtt az önkormányzati választást egy évvel később tartották, mint a megyeit, mintegy 205 ezer, 18 és 21 év közötti fiatal szavazhatott először, és választhatott polgármestert, illetve önkormányzati képviselőket.

Az összevont választást szombaton tartják. A szavazóhelyiségek reggel 7-től este 8-ig lesznek nyitva. Szavazni csak az állandó lakhelyen lehet, választói igazolványt nem lehet kérni. A választópolgár szín szerint tehet különbséget az önkormányzati és a megyei szavazólapok között. A szavazólapokat a megfelelő színű borítékba és szavazóurnába kell helyezi. Az önkormányzati választást fehér, a megyeit (VÚC) kék színnel jelölik.

TASR