466 ezer euróból újult meg a tó környéke a dunaszerdahelyi termálfürdőben

2019. november 12. - 17:53 | Régió

A projekt nagy részét EU-s támogatásból finanszírozzák, és az egész magába foglalja a tó közepén lévő szigetre vezető, már megépült fahidat, egy kis színpadot, valamint egy nézőteret, illetve a tereprendezést.

466 ezer euróból újult meg a tó környéke a dunaszerdahelyi termálfürdőben
Fotók: Cséfalvay Á. András - További felvételekért kattints!

Dunaszerdahely és Győr városa az Arrabona EGTC-vel karöltve mintegy két évvel ezelőtt nyújtotta be pályázatát a határon átnyúló együttműködés jegyében. A Cultacross projekt lényege a határ menti térség attraktivitásának növelése természeti és kulturális fejlesztéseken keresztül.

„Amikor ennek a pályázatnak a gondolata megjelent, mi már bőszen foglalkoztunk azzal, hogy a nyáron itt lévő turistaseregnek hogyan tudnánk jobb körülmények között programokat biztosítani, Volt egy olyan adottságunk, amivel már régóta terveztünk valamit kezdeni, és ez a tó” – vázolta fel az elképzelés megszületését megkeresésünkre Somogyi Gábor, a termálfürdő igazgatója.

A projektre megítélt, áfával együtt 466 144 euróból az első körben a tó partszakaszát kezdték kitisztítani.

„Mivel a tó és a partja mélyebben van, mint a fürdő területe, folyamatosan az történt, hogy a lejtős részen a föld belemosódott a parti homokba, és ez az egész a tóba. Az egyetlen lehetséges megoldásnak az tűnt, hogy a partot sétánnyá, pihenőrésszé alakítjuk, ami napközben a fürdővendégeket szolgálja, este pedig a turistáknak ad lehetőséget a vízparton sétálgatni kulturált körülmények között. Az elképzelés egy kulturális és egy vízi színpadot foglalt magába egy kis nézőtérrel, ahol remélhetőleg jó kis nyári programokat tudunk majd tartani” – fogalmazott. Ezek nagy része mára megvalósult.

Hasonlóképp a tó fürdésre alkalmassá tétele. Az is a projekt része volt ugyanis, hogy a mintegy három és fél hektáros tó fürdő felőli részén fürödhessenek a látogatók, ezzel jelentősen megnövelve a vízfelületet. Somogyi szavai szerint ehhez viszont ki kellett tisztítani a tó ezen részét az iszaptól és a hínártól, valamint kialakítani egy megfelelő lejtős részt , hogy ne mélyüljön olyan hirtelen, mint eddig, hanem kényelmesen be lehessen sétálni a vízbe.

„A munka jelentős része annyira nem látszik, de a tónak a medertisztítása során több ezer köbméter anyagot mozgattunk meg, két és fél hónapig dolgozott itt egy nagy kapacitású gép, fontos volt a terepkialakítás, a fövenyek tisztítása, a partszakasz átdolgozása” – szögezte le.

„Nagyon jól jön ez a vízfelület, hiszen kb. egy hektáros területet ki tudunk jelölni, ahol majd úszni tudnak a látogatók, és itt sokkal inkább megengedhető, hogy felfújható matracokat és eszközöket bevigyenek, mint egy medencébe” – magyarázta.

Elárulta, hogy már három éve mikroorganizmusokkal, bakteriálisan kezelik a tó iszaprétegét, ezáltal a korábban térdig érő iszap 5-10 centisre csökkent. „Ennek köszönhető, hogy a tóban már van egy egészséges halállomány, amit az elmúlt év utolsó és az idei év első pár hónapjában telepítettünk, hiszen a program keretében, igaz hogy erre pénzt nem kaptunk, de vállaltuk, hogy megpróbáljuk valamilyen szinten egy reprezentatív élővilággal betelepíteni a tavat és a régióban őshonos halaknak a nagy részét megpróbáljuk itt tudni” – húzta alá az igazgató.

További tervük, hogy a sziget bevonásával létrehozzanak egy tanösvényt és egy kis botanikus kertet. Előbbi keretén belül bemutatnák a Csallóköz legelterjedtebb halfajait, természetfotókon keresztül a a csallóközi madárvilágot, a botanikus kert részeként pedig a Csallóközben honos növényzetet, melyek közül 60 különböző növényfaj nő a mintegy félhektáros szigeten.

A már megépült, 40 méter hosszú masszív fahíd is Somogyi szavai szerint azt a célt szolgálja, hogy a sziget bekerüljön a fürdő körforgásába.

A híd úgy lett kialakítva, hogy alatta továbbra is elhaladhassanak a csónakok.

A szigeten egyébként korábban nudista strandot alakítottak ki, az igazgató viszont elmondta, hogy arra nem volt olyan nagy mértékű az érdeklődés, hogy azt megérte volna folytatni, ráadásul akkor még csak egy kis vízi járművel lehetett átjutni a szigetre.

A Cultacross projektbe már nem tartozik bele, a fürdő saját forrásból alakít ki a szigeten egy kis fogadó zónát, egy pihenésre, étkezésre és láblógatásra is alkalmas látványteraszt. További terv, hogy mivel a sziget Dunaszerdahely egyik, ha nem a legmagasabb nem épített pontja – Somogyi szavai szerint 10 méterrel emelkedik a vízszint fölé – oda építenének egy nyolc méter magas kilátót.

Az igazgató elmondta, hogy mindemellett folyamatban van a tónál kiépült infrastruktúra összekötése a fürdő többi területével, illetve a környezet rendezése, ami hozzávetőlegesen 50 ezer euróba kerül.

Szavai szerint a következő szezontól már teljes mértékben használható lesz a tópart, a bójákkal lekerített fürdőrész, és a fahídra csatlakozó terasz is a szigeten.

(SzT)