48 millió euróra pályázhatnak a szlovák kórházak

2020. augusztus 28. - 16:46 | Belföld

A szlovák kórházak összesen 48 millió euróra pályázhatnak az Európai Regionális Fejlesztési Alapból. Összesen 49, ún. gazdasági mobilizációs szereplő igényelhet támogatást, amelyek a frontvonalban küzdöttek a koronavírus-világjárvány ellen.

48 millió euróra pályázhatnak a szlovák kórházak
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A pályázatokat év végéig lehet benyújtani. Az első pályázati felhívást csütörtökön tették közzé a minisztérium honlapján. Szeptemberben további felhívások várhatók. Erről pénteki sajtótájékoztatóján számolt be Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter.

A támogatás összegéből a kórházak olyan felszerelést vásárolhatnak, amely a megelőzéshez, a diagnosztikához és a koronavírus-fertőzöttek gyógyításához szükséges. Feltétel lesz egy mobil mintavételi hely létesítéséről szóló projekt kidolgozása. Krajčí elmondása szerint ilyennel a legtöbb kórház már rendelkezik. A támogatási összeget a világjárvánnyal összefüggő osztályok kiépítésére vagy befejezésére, illetve védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek vásárlására is fordíthatják.

Arra is lesz lehetőség, hogy a támogatásban részesülők visszaigényeljék a projekt jóváhagyása előtti kiadásokat. A miniszter szerint a felhívás célja csökkenteni a reakcióidőt a fertőzöttek számának ugrásszerű növekedése esetén.

A benyújtott kérelmeket kéthetente fogják jóváhagyni. A tárca lerövidítette a projektek elbírálási idejét, és egyszerűsítette a feltételeket is, csökkentve a kérelmezőkre háruló adminisztratív terheket.

Támogatásért folyamodhatnak azok a kórházak is, amelyek a múltban a gazdasági problémáik miatt nem jelentkezhettek európai pályázati felhívásokra.


TASR