5 százalékon áll a Híd, és az MKP sem mozdul semerre

2019. május 7. - 12:58 | Belföld

Közzétette legújabb politikai felmérésének eredményeit az AKO ügynökség. 

5 százalékon áll a Híd, és az MKP sem mozdul semerre
Pártpreferenciák az AKO ügynökség felmérései szerint: világossal az áprilisi, sötéttel a májusi adatok (Forrás: AKO)

Ha a parlamenti választásokat április végén, május elején tartották volna, a Smer-SD nyert volna a szavazatok 19,1 százalékát szerezve meg. A második helyen az ĽSNS végzett volna 13,9 százalékkal, mögöttük pedig szoros versenybe a Progresívne Slovesnko - Spolu koalíció fért fel a dobogó harmadik helyére.

A népszerűségi rangsor második, harmadik és negyedik helyén rendkívül kiélezett a küzdelem, a Kotleba-féle ĽSNS, a PS-Spolu koalíció és a liberális SaS preferenciái között egy százalékon belül van a különbség.

Amennyiben a preferenciákat átszámoljuk képviselői helyekre, a jelenlegi kormánykoalíció tagjai - Smer, SNS, Híd - csupán 50 képviselői hellyel rendelkeznének a 150 tagú törvényhozásban, ahol az egyszerű többséghez 76 szavazat szükséges.

A felmérés szerint ahogy a Híd - ugyanúgy, mint áprilisban - 5 százalékon áll, amivel épphogy csak bekerülne a törvényhozásba.

A Magyar Közösség Pártjának (MKP) népszerűsége is stagnál: az áprilisi eredményeihez hasonlóan az MKP továbbra is 2,6 százalékos népszerűséggel rendelkezik, amely a fele annak az 5 százaléknak, amely a parlamentbe jutáshoz volna szükséges.

A parlamentbe összesen kilenc párt jutott volna - derült ki az AKO felméréséből, amelyet április 29. és május 6. között készítettek 1000 válaszadó bevonásával.

(parameter)