50 ezer euróval kente meg a zsarukat, hogy mentse az exminiszter rokonát. Norbert Bödör nem jelent meg a bíróság előtt

2024. február 12. - 10:58 | Belföld

A Valčeky fedőnevű ügyben egy rendőrt, Marián Kučerkát már jogerősen elítéltek, amiért a kenőpénzt átvette, most Norbert Bödörön a sor, aki adta. Ő viszont nem jelent meg a hétfői tárgyaláson a bazini Specializált Büntető Bíróságon.

50 ezer euróval kente meg a zsarukat, hogy mentse az exminiszter rokonát. Norbert Bödör nem jelent meg a bíróság előtt
A beidézett tanúk - balról: Peter Petrov, Bernard Slobodník és Štefan Žiga (Fotó: TASR)

A Valčeky-ügyben azzal vádolják Norbert Bödört, hogy 50 ezer eurót fizetett Bernard Slobodníkon, a NAKA gazdasági részlegének akkori vezetőjén keresztül a vizsgálótisztnek azért cserébe, hogy a nyomozásból hagyják ki Štefan Žigát, a korábbi gazdasági miniszter, Peter Žiga (Smer/Hlas) rokonát.

A hétfői tárgyalásra beidézték Peter Žigát is, aki jelenleg a parlament alelnöke, ő azonban pénteken halaszthatatlan munkaügyi elfoglaltságaira hivatkozva elnézést kért a távolmaradásáért. Megjelent viszont a bíróságon Štefan Žiga, továbbá Bernard Slobodník és Peter Petrov, akik a rendőrség közismert együttműködő tanúi.

Norbert Bödör szintén nem jelent meg, munkaügyi elfoglaltságokra hivatkozott, noha jelezte, jelen szeretne lenni a tanúk meghallgatásánál. Emiatt a tárgyalást a bírónő berekesztette és jövő hét hétfőre napolta el. Marek Para, Bödör ügyvédje megerősítette, hogy védence jelen akar lenni, emellett arról is tájékoztatta a bíróságot, hogy büntető feljelentést tettek Peter Mikulášik ügyész ellen. Szerintük ugyanis az érintett Slobodník ügyét azzal célzattal vették két részre, hogy az együttműködő tanú feltételes börtönnel megúszhassa.

A rendőrök lefizetésének ügyében korábban már 10 és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték jogerősen Marián Kučerka vizsgálótisztet. Nemcsak ezért az ügyért, hanem másokkal együtt. Ő azonban ahelyett, hogy börtönbe vonult volna, Bosznia-Hercegovinába szökött és ott politikai menedékjogért folyamodott.

Kučerka egyébként meglehetősen változatosan vallott az esetről. Először elismerte, hogy kapott pénzt, de azt állította, nem tudta konkrétan, mire, mindenesetre nem kenőpénzként értékelte. Később mindent visszavont és azt állította, hogy a rendőrök nyomást gyakoroltak rá. A Specializált és a Legfelsőbb Bíróság sem hitt azonban a kifogásainak és elítélték. Mivel pedig már született az ügyben egy jogerős ítélet, az Bödör helyzetét is nehezíti.

Slobodník elismerte bűnrészességét az ügyben, ugyanakkor azt is vallotta, hogy ő egyedül nem érdeklődött volna az ifjabbik Žiga ügyéről, hanem arra Tibor Gašpar korábbi országos rendőrfőkapitány figyelmeztette. Szavai szerint arra kérte őt, figyeljen oda az esetre, amelyben az akkori gazdasági miniszter Žiga unokaöccse érintett. A Valčeky-ügy során acéllal való fiktív üzletelés bűntényét vizsgálták.

A Kučerka ügyében megszületett jogerős ítéletben is szerepel, hogy az ügy szereplői a pozsonyi Aston hotelben találkoztak, ahol Peter Žigának van irodája. A találkozó tényét Slobodník és Kučerka is megerősítette, Žigáék viszont tagadták.

(Aktuality.sk)