50 ezer euróval kevesebből kijöhet a kiserdei átkötőút Dunaszerdahelyen

2023. június 29. - 13:55 | Régió

A 2023-as dunaszerdahelyi költségvetés idei második módosításával 35,4 millióról 36 millió euró fölé nőtt. A módosításai érintik az Észak II-es lakótelepre vezető átkötőutat és több más fejlesztést is.

50 ezer euróval kevesebből kijöhet a kiserdei átkötőút Dunaszerdahelyen
Archív felvétel - Paraméter
Korábban:
Dunaszerdahelyen elbúcsúzott a városi hivataltól Bubniak Júlia és Herdics Imre

Hájos Zoltán polgármester a képviselő-testület legutóbbi ülésén felvázolta, hogy a legnagyobb változás a folyó bevételeket érintette, melyek 824 ezer euróval nőnek az idei tervezet szerint. Ez az összeg lényegében két nagyobb részletből tevődik össze. Közel 500 ezer euró folyik be a városkasszába az államtól az iskolai „ingyen” ebédekre, továbbá 282 ezer euróval emelkedik az ukrajnai menekültek elszállásolásához való állami hozzájárulás.

A folyó kiadások összességében ehhez képest csupán 650 ezerrel nőnek, noha itt az újabb módosítással nagyobb pénzmozgás érhető tetten. Az említett két nagyobb bevételi tétel megjelenik a kiadási oldalon is, értelemszerűen ugyanazzal a céllal. Dunaszerdahely városa ugyanakkor 95 ezer euróval emeli a Csallóközi Idegenforgalmi Szövetség költségvetését a Csallóközi Vásár szervezésében való részvétel kapcsán.

A lefolytatott közbeszerzés nyomán 105 ezerről 35 ezerre csökken a hulladékgazdálkodás, a konyhai hulladékok kezelése területén az anyagköltség, és 1,8 millióról 1,75 millióra, tehát 50 ezer euróval a hulladék elszállításának és lerakásának költsége. Lényegében ugyanennyivel csökken a hóeltakarítás költsége, miután a tél nem igazán tornáztatta meg a gépeket.

Fotók az ülésről: Cséfalvay Á. András

Ugyancsak 50 ezer euróval növelik a kátyúzásra fordítható keretet és az óvodák élelmiszerkiadásait. A tőkekiadások között pedig a Municipal költségvetését emelik abból a célból, hogy a közvilágítás szerelésére, illetve a zöld övezetek karbantartására alkalmas gépjárművet vásárolnak.

„A Sport utca és a Kisudvarnoki út közti átkötőút-szakasz kapcsán is befejeződött a közbeszerzés, itt 50 ezer eurót sikerül megtakarítanunk” – árulta el a polgármester. Ez a beruházások jegyzéke szerint azt is jelenti, hogy pillanatnyilag 800 ezer eurós kiadással számolnak az út megépítése kapcsán.

Korábban:

Volt, nincs. Két nap alatt kivágták a dunaszerdahelyi kiserdőt, hogy utat építsenek a helyén (FOTÓK)

További jelentősebb beruházás a Rózsaligeti óvoda ablakcseréje, amire 150 ezer eurót szán a város, játszóterek kiépítésére és karbantartására pedig 70 ezer eurót.

Összességében 36,27 millió euróra nő Dunaszerdahely idei költségvetése, ezen belül 30,38 millióra a folyó bevételei.

(SzT)