50 ezer köbméteres fogyasztás felett kell majd fizetni az öntözővízért

2016. október 5. - 14:19 | Belföld

A parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottsága kedden döntött: indítványozzák, hogy a környezetvédelmi minisztérium csak abban az esetben vessen ki illetéket az öntözővízre, ha az adott fogyasztó évig 50 ezer köbméternél több öntözővizet használ.

50 ezer köbméteres fogyasztás felett kell majd fizetni az öntözővízért
Fotó: TASR/AP - illusztráció

A parlament szeptemberben fogadta el a Solymos László környezetvédelmi miniszter által benyújtott javaslatot, mely alapján a jövőben illetéket vetnek ki a mezőgazdaságban használt öntözővízre.


Kapcsolódó cikkek:

A Híd megszavazta az öntözővíz fizetőssé tételét, amiről két éve még azt mondták: "Fico bosszúja a magyarokon"

Így könyörgött Simon Zsolt a miniszternek, hogy ne tegyék fizetőssé az öntözővizet


Az eredeti tervek szerint azokra a mezőgazdasági fogyasztókra vetették volna ki az illetéket, akik évi 15 ezer köbméternél több vizet fogyasztanak.

Kedden a parlament mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságának elnöke, Peter Antal (Híd) a bizottság ülésén indítványozta, hogy ez a határértéket 50 ezer köbméterre növeljék, és a bizottság ezt jóvá is hagyta.

A parlament a jövő héten kezdődő ülésén tárgyalja második olvasatban a törvénymódosítást. Amennyiben jóváhagyják, évi 50 ezer köbméteres fogyasztás felett köbméterenként 0,001 euróba kerülhet majd az öntözővíz a gazdáknak - főleg Dél-Szlovákiában, hiszen elsősorban ebben a térségben használatos az öntözővíz a növénytermesztésben.

(para)