50 ezer szlovákiai kap 100 eurós segélyt májusban

2023. április 14. - 10:10 | Belföld

Az állam tavaly júniusban indította útjára az úgynevezett inflációs segélyt. Az ukrajnai háború és a koronavírus-járványt követő magas infláció következtében megromlott pénzügyi helyzetre reagáltak ezzel.

50 ezer szlovákiai kap 100 eurós segélyt májusban
Milan Krajniak (TASR)

Az állam, a Munkaügyi Minisztérium egyszeri hozzájárulással segítette a gyermekes családokat, a szociális segélyben részesülőket, a súlyos fogyatékkal élőket, de másokat is, akiket nagy mértékben sújtott az infláció. Az állam 100 euró értékben nyújtott nekik segítséget.

A Munkaügyi, Szociális és Családügyi Hivatalok tavaly év közepe óta csaknem 110 millió euró összegű inflációs segélyt fizettek ki.

A csomag részeként a munkaügyi kirendeltségek összesen 99 millió eurót fizettek ki az embereknek. A második csomagban pedig további tízmillió eurót fizettek ki.

„Az inflációs segélyt gyorsan, célzottan és hatékonyan tudtuk bevetni. Ennek az eszköznek köszönhetően több százezer embert támogattunk, köztük kisgyermekes családokat, anyagilag rászorulókat vagy alacsony jövedelmű, súlyosan fogyatékos csoportokat. A második hullámban rugalmasan tudtuk bővíteni a kedvezményezettek körét” – mondta Milan Krajniak (Sme rodina) ideiglenesen kinevezett munkaügyi, szociális és családügyi miniszter.

Az első csomagból a legtöbb pénzt az eperjesi (3,5 millió euró), a Kassa-környéki ( 3 millió euró) és a zsolnai (2,9 millió euró) járásba került. A második inflációs segélycsomagból a legmagasabb, 281 ezer eurós segélyt a Kassa-környéki járásban fizették ki. A legmagasabb összeget, csaknem öt és fél millió eurót azoknak a gyermekeknek adták, akikre a bíróság 150 eurónál alacsonyabb tartásdíjat szabott meg.

Karol Zimmer, az ÚPSVR vezérigazgatója hozzátette, hogy a munkaügyi hivatalok továbbra is több kifizetést teljesítenek az inflációs segélyek második hulláma keretében, de a teljes számok csak kis mértékben változnak.

Ha Ön azok közé tartozik, akiknek inflációs segélyt kellett volna kapniuk, de nem kaptak, májustól ugyanennyi, azaz 100 eurós pótjárulékra lesz jogosult. Milan Krajniak, az ideiglenesen kinevezett munkaügyi, szociális és családügyi miniszter szerint hozzávetőleg 50 ezren vannak, akik még nem részesültek semmilyen segélyben. Ezeknek az embereknek az elmúlt fél évben megközelítőleg havi 400 eurós jövedelmük volt, és a Munkaügyi és Szociális Minisztériumtól nem kaptak humanitárius támogatást. Krajniak szerint ezek a személyek májusban 100 euró összegű hozzájárulást kapnak. A segélyt a munkaügyi hivatalnál kell kérvényezni.

(startitup.sk)