50 millió euróból épül fel a szlovák nemzeti stadion

2016. augusztus 10. - 10:37 | Belföld

Leghamarabb 2018-ra készülhet el a szlovák nemzeti futballstadion a pozsonyi Tégla mezőn (Tehelné pole).

50 millió euróból épül fel a szlovák nemzeti stadion
Fotó: TASR

76 hét alatt áfa nélkül 49,81 millió eurót (áfával 59,77 milliót) fordítanak a megépítésére. Ennyiért vállalta a megépítését a nyilvános pályázat győztese, a Strabag építőipari óriásvállalat. Az eredeti tervekben 45 millió (áfával 54 millió) szerepelt.

A stadion létesítésére létrehozott vállalat, az NFŠ, a.s. már aláírta a kivitelezővel a szerződést.

A tavaly augusztusban kiírt versenypályázatra összesen három társaság jelentkezett. A prágai Metrostav 59,71 millió eurót ajánlott áfa nélkül, és 87 hetes kivitelezést. A galántai AVA – stav, s. r. o., valamint a Váhostav által alkotott cégcsoportot pedig kizárták, mert nem teljesítette a műszaki alkalmassággal kapcsolatos feltételeket. Az utóbbi árajánlatát tartalmazó borítékot már fel sem bontották.

A Nemzeti Futballstadion az eredeti Slovan stadion helyén épül, és több mint 20 ezer férőhelyes lesz. Az állam vállalta a stadion nem üzleti tevékenységet folytató részeinek megépítését, illetve felvásárlását. Az NFŠ 27,2 millió eurós állami támogatást kap. A cég részvényese a Slovan futballklub, melynek vezérigazgatója Ivan Kmotrík nagyvállalkozó.

(TASR/para)