50 millió eurót szán a Fico-kormány a diákszállók siralmas állapotára

2018-ban és 2019-ben összesen 50 millió eurót fordít a diákszállók felújítására a Fico-kormány.

50 millió eurót szán a Fico-kormány a diákszállók siralmas állapotára
Robert Fico (Fotó: TASR)

Erről a miniszterelnök beszélt a szlovákiai egyetemek rektoraival való szerdai találkozóját követően. Idén 20 millió eurót terveznek erre a célra fordítani, de ha szükség lesz több pénzre, akkor azt mondja, kerítenek.

Robert Fico nem bírta ki, hogy ne mutogasson a jobboldali kormányokra, és felhozta, hogy eddig egyetlen kormány, sem a Mikuláš Dzurinda, sem az Iveta Radičová vezette kabinetek nem különítettek el erre a célra pénzt, sem arra, hogy ingyenessé tegyék a vonatokat. Talán mert tudták, hogy ingyen semmi sincsen.

Fico emlékeztetett, hogy már 2016-ban beszélt a diákszállók felújításának szükségességéről, erre pedig most kerül sor. Ebben a rektorok a partnerei.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem reális, hogy az egész összeget elköltsék egy év alatt, mivel a közbeszerzési eljárások annál hosszadalmasabbak. Elárulta viszont, hogy ún. EPC-projektek keretén belül sor kerül az épületek hőszigetelésére is. Ennek lényege, hogy az épület tulajdonosa és az energiaszolgáltató szerződést köt a modernizálásról, annak költségét pedig a megspórolt pénzből fedezik.

(TASR)