50 millióval több vakcina szállításáról állapodott meg az Európai Bizottság a Pfizer/BioNTech vállalatokkal

2021. április 14. - 15:02 | Külföld

Az Európai Bizottság megállapodást kötött a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal a koronavírus elleni oltóanyagok szállításának gyorsításáról, így a gyógyszercégek a vakcinabeszerzésről szóló szerződésben szereplő 200 millió adag mellett további 50 millió adagot szállítanak vakcinájukból már áprilisban - jelentette be Ursula von der Leyen, az uniós bizottság elnöke Brüsszelben szerdán. 

50 millióval több vakcina szállításáról állapodott meg az Európai Bizottság a Pfizer/BioNTech vállalatokkal
Fotó: AP

Ursula von der Leyen közölte, a szóban forgó 50 millió adag vakcinát a vállalatok eredetileg 2021 negyedik negyedévében tervezték szállítani, az oltóanyagok azonban már második negyedévben a tagállamok rendelkezésére állnak majd.

Bejelentette azt is, hogy az Európai Bizottság tárgyalásokat kezdett a Pfizer és a BioNTech vállalatokkal a koronavírus ellen kifejlesztett oltóanyaguk beszerzéséről szóló szerződés meghosszabbításáról 2023-ig.

Korábban írtuk, hogy sajtóinformációk szerint az Európai Bizottság nem újítja meg a koronavírus elleni vakcinák beszerzéséről szóló szerződést az AstraZenecával és a Johnson & Johnsonnal, Brüsszel a jövőben az mRNS-alapú oltóanyagok beszerzésére összpontosítana, mint például a Pfizer és a BioNTech, illetve a Moderna vakcinája.

MTI/para