50-szeresen haladta meg július végén egy mérgező anyag koncentrációja a határértéket az ollétejedi levegőben!

2019. augusztus 9. - 22:10 | Régió

A nyitrai laboratórium szerint, amely a mintavételt kiértékelte, még ez sem jelenti, hogy szükségállapotot kellene hirdetni, azt viszont megjegyzik, hogy a többi kimutatott anyaggal együtt súlyos légszennyezésről lehet beszélni, és hogy a lakosok félelmei az egészségi állapotukat illetően megalapozottak.

50-szeresen haladta meg július végén egy mérgező anyag koncentrációja a határértéket az ollétejedi levegőben!
Archív felvétel - Paraméter
Az előző részek tartalmából:
Tavaly számos alkalommal összeült a járási hivatal által életre hívott értekezlet, melyen a város és több állami szerv, többek között a járási hivatal katasztrófavédelmi és környezetvédelmi osztálya, a közegészségügyi hivatal, a tűzoltóság és a rendőrség képviselői is részt vettek. Az értekezletek témája az volt, hogy milyen protokoll szerint kell lefolytatni a légszennyezettség mérését a dunaszerdahelyi városrészben, illetve a szennyeződés forrásának tartott gumifeldolgozó közvetlen közelében.
A munkaértekezlet tavaly áprilistól ülésezett, mióta kiderült, egy 2017 novemberi mintavétel alapján rákkeltő és mutagén anyagokat tartalmaz a levegő Ollétejed közelében (csak azért írjuk, hogy „közelében”, mivel az akkori mintavétel a DRON Industries telephelye mellett történt, és nem a városrészben). A nyár folyamán egy mérőkonténert is kihelyeztek, amely állanó méréseket végzett Ollétejeden.
Októberben tartották a legnagyobb volumenű találkozót, melyen még a Dron vállalat képviselői, Farkas László és fia is részt vettek, eme értekezlet után pedig Hájos Zoltán polgármester kijelentette: „egyértelműen bebizonyosodott, hogy a DRON Industriesból származnak ezek az anyagok”.
Persze ezzel Farkas László nem értett egyet, így reagált akkor: „Nem bizonyosodott be semmi sem. Ha limiten belül van, akkor pedig miről beszélünk? Nincsen ott semmi, ennél kevesebbet vagy tisztább levegőt nem lehetne már kiküldeni”.
Tavaly október végén lejárt a gumifeldolgozó új reaktoraira megszabott, majd több alkalommal is meghosszabbított próbaüzem, és Morvay György, a járási hivatal vezetője akkor kijelentette, azok nem teljesítették a törvény által megszabott szigorúbb feltételeket, ezért nem értenek egyet a végleges használatba vételi engedélyük kiadásával.

Tavaly ősz óta ismét csend honolt a vállalat körül, de ez nem jelenti azt, hogy a lakosok ne szenvedtek volna a városrészben terjedő bűztől.

Idén július 20-ika volt az ominózus este, amikor ismét elviselhetetlen szintet ütött meg a gázszag Ollétejeden, a mintavételi és ellenőrzési gépezet pedig beindult. A járási hivatal katasztrófavédelmi főosztályának munkatársai Ollétejed lakott övezetében, és kint, a Dron Industries objektumának közelében is mintát vettek, majd elküldték azt a belügyminisztérium válságkezelési osztálya alá tartozó nyitrai vegyi ellenőrzési laboratóriumba, amely néhány nap elteltével kiállította a mérési protokollt. Ez a jelentés a napokban került nyilvánosságra, miután többen megosztották a Facebookon, a tartalma pedig nem túl szívderítő.

Morvay György (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

A mintavétel tényét és a méréseket megerősítette érdeklődésünkre Morvay György járási elöljáró is.

Miloš Kosír, a laboratórium vezetője, a jelentés szerzője közli benne, hogy július 20-án este 22 és 23 óra között vették a mintákat két 10 literes ballonnal, majd ezek kielemzése után hét mérgező anyagot mutattak ki bennük.

Domináns jelenléttel bírt a fenol – ez egy jellegzetes szagú, színtelen anyag, ami „bőrrel érintkezve vagy szembe kerülve maró hatású, lenyelve vagy belélegezve mérgező. Ha felszívódik, kábultságot, vesebántalmakat, légzés- és szívbénulást okozhat.” (wikipedia).

Fenolon kívül még toluolt, xilolt, 1,2,4 és 1,3,5 trimetil-benzolt, N,N Dimetilacetamidot, etilésztert, továbbá C10-nél magasabb szénhidrogéneket mutattak ki a levegőmintákban, amelyek mindegyike ingerlő, mérgező. Emlékeztetett, hogy normál esetben ezek egyike sincs a levegőben, ám ahogy az a jelentés szerint már korábban „megállapítást nyert, a gumiabroncsokat feldolgozó Dron Industries üzeméből származnak”.

Kosír elsősorban a fenol esetében hívta fel a figyelmet annak koncentrációjára. Az ugyanis elérte a 4,5 ppm-et, a mérnök pedig megjegyezte, hogy ez nagyjából megfelel annak az értéknek, amelyet tavaly áprilisban mértek (4,7 ppm).

„A határértékeket illetően megállapítható, hogy a fenol koncentrációja a munkakörnyezeti norma tekintetében körülbelül 2-szeres, míg a kinti szabad levegőt illetően 50-szeres” – fogalmazott. Hozzátette, „a többi kimutatott káros anyaggal együtt jelentős légszennyezettségről beszélhetünk, ami a lakosság megterhelése szempontjából súlyos szintet üt meg”.

Kosír figyelmeztet, hogy a fennálló állapot nem jelent katasztrófahelyzetet (szükségállapotot a fenol esetében 20 ppm felett kellene hirdetni), ugyanakkor a kimutatott anyagok, különösen a fenol koncentrációja a levegőben komoly kellemetlenségeket okoz a lakosságnak.

Morvay György erre úgy reagált, hogy amennyiben a laborból nem olyan eredményt kapnak, amely alapján szükségállapotot kell kihirdetniük, akkor nem tudnak lépni. „Mindenki csak kijelenti, hogy ez probléma, a megoldást viszont senki nem mondja ki. Egyetlen szerv sem mondta ki, hogy le kell állítani a gumifeldolgozó működését” – szögezte le.

Farkas László (Fotó: Cséfalvay Á. András - archívum)

Megkerestük az ügyben Farkas Lászlót, a Dron Industries ügyvezetőjét is:

„Én nem tudok erről az egészről. Arról sem tudok, hogy mértek, sem arról, hogy milyenek az eredmények, ez nem jutott el hozzánk. Úgy gondolom, hogy ezek a mérések nem a törvényes előírások szerint készülnek” – válaszolt kérdésünkre, hozzátéve: „Majd ha az ezzel kapcsolatos előírásokat betartva fognak mérni, akkor jöjjenek.”

Morvay György ugyanakkor ennek kapcsán elmondta, hogy a mérés hivatalos volt, és az előírásoknak megfelelt.

Miloš Kosír jelentésében leszögezte azt is, hogy a jelenlegi helyzet egy hosszú távon fennálló problémára mutat rá.

„A megoldása alapvető technológiai átalakítást követel az üzemeltető részéről... A fennálló helyzet halaszthatatlanul megkívánja, hogy a problémát komplex módon kezeljék, leginkább az üzemeltető részéről. A lakosok félelmei az egészségi állapotukat illetően megalapozottak” – húzta alá Miloš Kosír.

Farkas László erre úgy reagált, hogy a közegészségügyi hivatal által tőlük követelt mérések, melyeket szavai szerint törvényesen lefolytattak, rendben voltak, közben a hivatalhoz benyújtott környezeti és közegészségügyi hatástanulmányokkal érvelt.

Érdeklődtünk a regionális közegészségügyi hivatalnál, pénteken délután azonban már nem kaptunk választ.

Morvay György még elmondta, hogy a környezetvédelmi minisztérium bekért a járási hivataltól minden dokumentációt a gumifeldolgozóval kapcsolatban. Kérdéseinket ennek kapcsán elküldtük a minisztérium alá tartozó Környezetvédelmi Felügyeletnek is. Amint választ kapunk, megírjuk.

(SzT)