50 tonna kábítószert csempésztek Nagy-Britanniába, de felszámolták a bandát

Nagy-Britannia történetének legnagyobb kábítószercsempész-hálózatát számolta fel a rendőrség - közölte a brit bűnüldözési hatóság (NCA) kedden.

50 tonna kábítószert csempésztek Nagy-Britanniába, de felszámolták a bandát
Facebook (National Crime Agency)

A hatóságok 13 férfit vettek őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy több mint 50 tonna kábítószert csempésztek Nagy-Britanniába több milliárd angol font értékben. A tájékoztatás szerint a 24 és 59 év közötti férfiakat Londonban, Manchesterben, Leedsben és további öt észak-angliai városban vették őrizetbe egy országos razzia során.

A gyanú szerint a férfiak egy nemzetközi csempészbanda brit ágaként működtek fedőcégek segítségével. A drogot zöldség- és ivólészállítmányok közé rejtve csempészték be teherautókon a brit kikötőkön keresztül, majd osztották szét országosan a bűnszervezetek között.

Az NCA hozzátette: az elfogott gyanúsítottak kapcsolatban állnak egy 2018. szeptemberi nagy drogfogással is. Akkor a hatóságok 351 kilogramm kokaint, 92 kilogramm heroint, 250 kilogramm marihuánát, valamint 1,85 tonna hasist foglaltak le összesen 38 millió angol font értékben.

A brit bűnüldözési hatóság emellett azt gyanítja, hogy a banda 2017 februárja és 2018 októbere között is több alkalommal csempészett kábítószert az országba. A nyomozás keretében, európai elfogatóparancsok alapján még áprilisban sikerült a bűnüggyel összefüggésben négy férfit és két nőt őrizetbe venni Hollandiában. Őket várhatóan kiadják Nagy-Britanniának - közölte az NCA.

MTI