500 eurós utalványt javasol Matovič minden 60 éven felülinek, ha beoltatja magát - frissítve

2021. november 26. - 13:36 | Belföld

Már jövő héten kedden elfogadtatná a kormánnyal és a parlamentbe küldené Igor Matovič, az OĽaNO elnöke legújabb ötletét, az 500 eurós utalványt a 60 évnél idősebbeknek, akik beoltatják magukat a COVID 19 ellen. A pénzügyminiszter szerint az OĽaNO mellett a Sme rodina és a Za ľudí is támogatja javaslatát, az SaS viszont legfeljebb 150 eurós utalványba egyezne bele. Matovič csomagját kevésnek tartja a Szövetség is.

500 eurós utalványt javasol Matovič minden 60 éven felülinek, ha beoltatja magát - frissítve
Fotó: TASR

Minden 60 éven felüli 500 eurós utalványt kapna, ha beoltatja magát a koronavírus ellen. Az utalványt a vendéglátóiparban – hotelek, vendéglők, kávéházak –, a kultúrában – színház, fesztiválok, koncertek, galériák – és a szolgáltatásokban – fodrász, masszőr, manikűr, aquapark, sport stb. – lehetne elkölteni. Igor Matovič pénzügyminiszter szerint ez mintegy 500 millió euróba kerülne, vagyis ekkora összeggel támogatnák az utalvánnyal igénybe vehető ágazatokat, szolgáltatásokat. Szerinte ez az összeg megtérülne, mert megmaradnának a cégek, a munkahelyek.

A pénzügyminiszter szerint jelenleg 870 ezer 60+-os embert oltottak már be, de még mindig van 380 ezer beoltatlan.

„Az utalványt ideális esetben mintegy egymillió ember veheti igénybe, ez azt jelenti, hogy az ágazatok 500 millió euró támogatást kaphatnak” – jelentette ki a pénzügyminiszter.

Megkapnák ugyanis azok is, akik már korábban beoltatták magukat. Vagyis Matovič mintegy 130 ezer ember beoltására költene el 500 millió eurót, igaz, ezzel támogatna néhány ágazatot.

Nincs koalíciós egyezség

A javaslatáról azonban a koalícióban sincs teljes egyezség, az OĽaNO mellett azonban támogatja a Sme rodina és a Za ľudí is. Matovič szerint azonban ebben az esetben nem lehet vétózni.

„Álláspontunk szerint ez az élet védelmét jelentő intézkedés, ezért nem szükséges mind a négy párt egyetértése” – jelentette ki Matovič.

Szüksége is van erre az értelmezésre, mivel az eddigi hírek szerint az SaS nem ért egyet az ötlettel, legalábbis az 500 eurós összeggel.

„Sajnálom, hogy Igor Matovič megsértette a koalíciós tanács legutóbbi ülésén született megállapodást. Az SaS egyetértett a 150 eurós jutalommal, az ennél magasabb összeget vétóztuk. A koalíciós tanács megállapodása az volt, hogy tárgyalunk még erről a témáról” – tájékoztatta a Paramétert Richard Sulík, az SaS elnöke.

Az OĽaNO elnöke valószínűleg arra számít, hogy sok ellenzéki politikus is támogatni fogja a javaslatát. A Hlas egyelőre nem támogatja az ötletet, Erik Tomáš szerint Matovič inkább feltétel nélkül támogathatná az időseket, ha talált rá 500 millió eurót.

Hétfőn Matovič még csak 300 euróról beszélt

Matovič sem akart még ekkora összeget adni az időseknek a hét elején, a hétfői sajtótájékoztatóján még csak 300 eurós „motivációs” utalványokról beszélt. Pénteken viszont már 500-ra emelte a tétet, amiben Boris Kollár, a Sme rodina elnöke is támogatta. Ráadásul a vonatkozó törvényt nagyon gyorsan elfogadnák.

„Az elképzelésem szerint kedden reggel tárgyalhatna róla a kormány, délután már a parlament előtt lehetne, gyorsított eljárásban” – jelentette ki Matovič.

A részletek még homályosak

Szerinte az 500 millió euró nemcsak a nyugdíjasoknak, hanem az érintett szektoroknak is segítene, így nem kellene külön támogatási rendszert kidolgozni a számukra. Az utalványokat várhatóan márciustól lehetne érvényesíteni a fent említett ágazatokban, és átruházhatóak lennének.

Matovič és Kollár is arról beszélt, hogy a „nyugdíjasok” támogathatnák velük gyerekeiket, unokáikat.

A felhasználás elektronikus lenne, QR kód segítségével, mobiltelefonnal lehetne fizetni vele. Aki ezt nem tudná igénybe venni, az utalványkártyán kapná meg az összeget. A részletek még nem teljesen világosak, Matovič azt sem tartja kizártnak, hogy nyáron, a fő turistaidényben nem lehetne igénybe venni, hogy pluszpénzként jelenjen meg az ágazatban.

A Szövetség szerint Matovič csomagja elkésett és kevés

Kevés és túl későn érkezett Igor Matovič csomagja a Szövetség szerint.

„Most, amikor zárva az ország, amikor a járások túlnyomó része már hosszú hetek óta fekete vagy bordó besorolású, a ma felkínált utalványok már csak a harmadik hullámot túlélő vállalkozásokon segítenek” - áll a magyar párt nyilatkozatában.

Szerintük nem elég a pénzügyminiszter által hétfőn bejelentett csomag sem, a vendéglátásban a javasolt 10 helyett 5 százalékra kellene csökkenteni az áfát.

Hibásnak tartják azt is, hogy a pénzügyminiszter összekapcsolta az ágazatnak nyújtott támogatást az oltási kedv növelésével. „A vendéglátóipar és az idegenforgalom támogatását akkor volt értelme egybekötni az oltási kedv növelését célzó utalványokkal, amikor ezt a Szövetség hetekkel korábban felvetette, tehát akkor, amikor az utalványokat még reálisan ki lehetett volna használni és kifejthették volna kompenzáló hatásukat” – véli a párt.

- lpj -