500 eurót mindenkinek, aki részt vesz a választásokon! – Matovič trükközött egyet és előállt egy eszeveszett javaslattal

2023. február 14. - 15:21 | Belföld

Szlovákiában egyelőre nem vezetik be a parlamenti választáson való részvételért járó jutalmat, de Matovič megint trükközött egyet, és előállt egy radikális ötlettel.

500 eurót mindenkinek, aki részt vesz a választásokon! – Matovič trükközött egyet és előállt egy eszeveszett javaslattal
Fotó: TASR - archív

A parlament keddi ülésén a képviselők nem utalták második olvasatba az OĽaNO műhelyéből származó javaslatot a választójog gyakorlásának feltételeiről. Igor Matovič viszont nem adta fel, inkább bevetett egy eljárási trükköt – figyelmeztetett a Markíza.

A korábbi pénzügyminiszter ezúttal 500 eurós jutalmat javasol a választáson való részvételért cserébe. Mivel az eredeti javaslat megszavazása előtt sikerült benyújtania az erről szóló javaslatot, így annak nem kelle hat hónapos „karanténba” kerülnie.

Érdekesség, hogy a javaslat egyetlen beterjesztője az OĽaNO elnöke. Milan Vetrák elmondta, jobban örülne, ha az eredeti javaslatuk menne át, Matovič ötletét radikális megoldásnak minősítette.

Az eredeti javaslatot támogatták szavazatukkal az OĽaNO, a Za ľudí és a Sme rodina képviselői, valamint a Kristián Čekovský körüli képviselők, az SaS-esek viszont nem. A Smer-SD és a Hlas-SD ellene szavazott.

„A módosítás bevezetné a választási részvételért járó jutalmat 500 euró értékben azon állampolgárok számára, akik bizonyíthatóan leadták szavazatukat a parlamenti választáson” – áll az előterjesztésben.

Matovič azt szeretné, ha a módosítás június 1-jén lépne életbe, és csak a hatályba lépést követő első parlamenti választásra vonatkozna, tehát a 2023. szeptember 30-i előrehozott választásra.

A jutalmat a belügyminisztérium fizetné ki a postai szolgáltatásokról szóló törvény univerzális szolgáltatásokra vonatkozó része alapján.

Az OĽaNO ezt megelőzően azt javasolta, hogy a választáson résztvevők kapjanak 10%-os engedményt az államnak fizetett díjakból, de ezt kedden elutasította a parlament.

A DenníkE szerint amennyiben a 2020-as választáshoz hasonló lenne a részvételi arány, Matovič ötlete másfél milliárd eurójába kerülne az államnak. Ha viszont az összes választásra jogosult állampolgár elment volna szavazni, az már 2 216 209 500 euróba került volna.

Matovič a javaslatát azzal indokolja, hogy történelmi mélypontra süllyedhet a választási részvétel, mert a csalódott demokrata választók otthon maradnak. Attól tart, ennek következtében a Smer-SD, a Hlas-SD és a Republika alkotmányos többséget szerez, ennek elkerülése érdekében akarja pénzzel motiválni az embereket a választáson való részvételre.

„Az a forgatókönyv fenyeget, hogy Szlovákia az EU-ból és a NATO-ból való kilépés útjára lép, a nagy orosz testvér örömére” – jelentette ki Matovič. Szerinte a következő parlamenti választás sorsdöntő lesz, ezért minél nagyobb részvételre van szükség.

A javaslat támogatása érdekében csak ezután kezd tárgyalni. Szavai szerint nem azt akarja elérni, hogy az OĽaNO támogatottsága emelkedjen, csak azt, hogy az emberek menjenek el szavazni. Visszautasítja, hogy a javaslata választási korrupció lenne, szerinte ez akkor áll fenn, ha valakinek azért kínálnak pénzt, hogy valakire szavazzon, vagy valaki ellen szavazzon, illetve ne menjen szavazni. „Mi a lehető legnagyobb választási részvételt akarjuk elérni” – szögezte le.

„Ha úgy számolunk, hogy ennek köszönhetően körülbelül 3 millióan vennének részt a választáson, az állam összesen 1,5 milliárd eurót fizetne ki” – tette hozzá Matovič.

Ezt az összeget kellően motiváló és igazságos jutalomnak, egyúttal megtérülő befektetésnek tartja. „Összhangban van a jó gazdálkodással is” – mondta, azzal indokolva kijelentését, hogy ha a Smer-SD és a szélsőségesek kerülnének hatalomra, ennél „többet is összelopnának”. „Természetesen nem elhanyagolható összegről beszélünk. Másrészt összehasonlítva azzal a 30 milliárd euróval, amitől a különféle becslések szerint Robert Fico és Peter Pellegrini emberei fosztották meg 12 éves kormányzásuk alatt az országot, ez csupán az ő zsákmányuk 5 százaléka” – írta Matovič az előterjesztés indoklásában. Hozzátette, hogy ráadásul azt a 30 milliárd eurót csupán néhány tucatnyi korrupt alak tette zsebre. „Most ezen az 1,5 milliárdon 3 millió, javarészt teljesen egyszerű ember osztozna. Éppen ezért ez egy igazságos és rendkívül gyorsan megtérülő befektetés” – tette hozzá.

A jutalmat a választási eredmények kihirdetése után 90 napon belül fizetnék ki, tehát még az idei költségvetésben kellene keretet találni rá, egyszeri, rendkívüli kiadás címén. Matovič ismételten leszögezte, a közérdek kívánja meg, hogy példátlan módon megemelkedjen a választási részvétel.


(tvnoviny.sk/DenníkE/TASR)