5,16%-ra esett vissza a munkanélküliségi ráta

A regisztrált munkanélküliségi ráta februárban elérte az 5,16%-os szintet. A januári adattal (5,26%) összehasonlítva a munkanélküliség aránya 0,10 százalékponttal, az egy évvel korábbi adattal összehasonlítva pedig 0,56 százalékponttal csökkent. Mindez a Munka-, Szociális és Családügyi Központ (ÚPSVaR) legfrissebb adataiból derül ki.

5,16%-ra esett vissza a munkanélküliségi ráta
Fotó: TASR - illusztráció

A rendelkezésre álló álláskeresők száma a második hónap végéig elérte a 141 432 főt. „Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 2798 fővel, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva pedig 17 012 fővel, vagyis 10,74%-kal csökkent az álláskeresők száma” – számolt be róla csütörtökön Marián Valentovič, az ÚPSVaR vezérigazgatója.

Az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta februárban elérte a 6,35%-ot. „Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva 0,07 százalékponttal, az egy évvel korábbi adatokkal összehasonlítva 0,62 százalékponttal csökkent” – pontosított Valentovič.

Az év második hónapjában összesen 174 028 álláskeresőt tartottak nyilván. A hónap folyamán a számuk 2148 fővel, az előző évi adatokkal összehasonlítva 19 293 fővel, vagyis 9,98%-kal csökkent.

Az egy hónappal korábbi adatokhoz képest a regisztrált munkanélküliségi ráta februárban minden megyében csökkent, a legszámottevőbben Kassa megyében. 

A hónap végén a munkaügyi hivatalok 86 132 betölthető állást kínáltak. Az egy hónappal korábbi adatokkal összehasonlítva a munkalehetőségek száma 5176-tal nőtt. A legtöbb betölthető állás Pozsony megyében, a legkevesebb Besztercebánya megyében állt rendelkezésre.

Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter elmondta: a januári stagnálás után a február már a hagyományos módon alakult, vagyis csökkent a munkanélküliség és nőtt a foglalkoztatottság. Hozzátette: 2019 végéig tovább csökkenhet a munkanélküliség, bár nem olyan határozott mértékben, mint tavaly. „Egyes járásokban, ahol a munkanélküliség 2% körüli, nagyon nehéz lesz megfelelni a munkáltatók igényeinek”- tette hozzá Richter.


(TASR)