54 millió forintot kapnak Magyarországról a gombaszögi szervezők – mutatjuk, mit kezdenek vele!

2015. október 21. - 21:09 | Régió

A Bethlen Gábor Alap bizottsága 54 millió forint támogatást hagyott jóvá a Sine Metu Polgári Társulás számára.

54 millió forintot kapnak Magyarországról a gombaszögi szervezők – mutatjuk, mit kezdenek vele!
Illusztráció (Fotó: A szervezők)

A támogatandó cél a krasznahorkaváraljai táborhely megvásárlása és felújítása – ahogy a bizottság határozatának mellékletében áll.

Az összeg nem kicsi, amit a 2011-től létező, dunamocsi székhelyű, elsősorban a Gombaszögi Nyári Tábor szervezésével foglalkozó társulás kap, átszámítva mintegy 180 ezer euró.

A társulást képviselő Orosz Örs néhány másik személyiséggel együtt a közelmúltban jelentette be, hogy a Fiatal Függetlenek elnevezésű csoport tagjaiként az MKP listáján indulnak a jövő évi parlamenti választásokon, Orosz konkrétan a 9. helyről.

Őt kérdeztük arról is, miért tartották fontosnak a táborhely megvásárlását. Orosz kifejtette, hogy ennek gondolata már évekkel ezelőtt megfogalmazódott, de a 2014-es táborban tapasztalt állapotok nyomán tették meg az első konkrét lépéseket. „Az ottlétünk 11 éve alatt sajnos a mindenkori önkormányzat semmilyen fejlesztést nem hajtott végre. Ez a helyzet mostanra tarthatatlanná vált” – szögezte le. Úgy véli, hogy az általuk fizetett bérleti díj egy részét visszaforgathatta volna az önkormányzat a kempingbe. „Elavult zuhanyzók, eldugult toalettek, ágyi poloskák, rágcsálók, rossz ivóvízellátás és parkolási viszonyok mellett nem lehet színvonalas rendezvényt szervezni” – közölte, hozzátéve, hogy a támogatási összeg révén jelentős fejlesztésekre készülnek.

Kérdésünkre közölte, hogy

az eddigiekben 3 ezer eurós bérleti díjat fizettek, ugyanakkor ezt irreálisan magasnak tartják.

„Az új vízszivattyút, a mezei utat borító vágott követ, az ott látható új kültéri konstrukciókat mind-mind a saját forrásainkból kellett megvalósítanunk. Szervezetünk nem engedheti meg magának, hogy további karitatív célú beruházásokat hajtson végre a kempingben. A Gombaszögi Tábor közössége számára célszerű, ha a terület a saját tulajdonunk és így kellő ráfordítással tudjuk fejleszteni a jövőben” – fogalmazott.

Emlékeztetett arra, hogy több helyen is pályáztak, de Szlovákiában nem jártak sikerrel, éppen ezért örülnek annak, hogy a Bethlen Gábor Alap kuratóriuma támogatta a kezdeményezésüket.

A helyi kemping jelenleg önkormányzati terület. Orosz elárulta, hogy már több ízben is kezdeményezték a megvásárlását, de ez idáig nem jártak sikerrel.

Bollo Péter (Híd) krasznahorkaváraljai polgármester kifejtette, hogy nagyságrendileg mintegy 10 ezer négyzetméteres területről van szó. Megerősítette, hogy jelenleg is a hivatal asztalán van egy, a megvásárlására vonatkozó kérvény a Sine Metu PT-től. „A benyújtott kérvényről azonban számos törvényi szempontot is figyelembe véve a képviselő-testület hoz majd döntést” – közölte Bollo, azt azonban nem tudta megmondani, hogy erre mikor kerülhet sor, illetve hogy a vételár mekkora lehet.

„A polgármesterrel már évek óta nagyon jó viszonyt ápolunk. Bízom benne, hogy idővel a képviselő-testület tagjai is a beruházás mellé fognak állni” – reagált Orosz. Elmondta azt is, hogy a támogatás várhatóan az esetleges vételár egy részét tudja majd csak fedezni. „Szeretnénk, ha Krasznahorka visszakerülne a nemzetközi kempinghálózatokba. Célunk, hogy a magyarság számára oly fontos történelmi helyszínen az ideérkező turisták magas színvonalú ellátásban részesüljenek” – beszélt terveik kapcsán Orosz. Terveik egyébként magukba foglalnak a helyszínen egy kempingházat, vendéglőt szobákkal, kinti zuhanyzókat és egyéb építményeket is.

-para-