EP-választások: az unióbarát pártok maradtak túlsúlyban, a szélsőségesebbek nem rúgnak labdába

camera

1

EP-választások: az unióbarát pártok maradtak túlsúlyban, a szélsőségesebbek nem rúgnak labdába

Facebook (Manfred Weber) 

Megosztás

Az európai választók 50,5 százaléka elment szavazni, ami az elmúlt húsz évben a legmagasabb részvételi arány. Az Európai Néppárt maradt a legerősebb frakció - 178 mandátummal, a szociáldemokraták 152, az Európai Konzervatívok és Reformerek 61, a liberális ALDE 108, a Zöldek 67, a Salvini-féle szélsőségesek pedig 55 helyre számíthatnak. Rossz hír a Fidesznek, hogy az EPP csúcsjelöltje nem titkolja, képviselőcsoportjának nincs feltétlenül szüksége a 13 mandátumot szerzett magyar kormánypártra.

A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárt (EPP) adja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választások részleges eredményein alapuló, vasárnap éjszaka közzétett mandátumbecslés szerint.

Az EP arról számolt be, hogy a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 178 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt az újabb ciklus elején ismét 751 tagú testületbe.

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) 152, a harmadik liberálisoknak (ALDE) Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt pedig 108 mandátumuk lehet.

A zöldek frakciója 67 tagú lehet, s így megelőzi a jelenlegi harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), amely a brit kormánypárttal kiegészülve 61 helyre számíthat ebben a régi-új konstellációban. Ezen mandátumbecslés 22 ország előzetes eredményein és hat ország előrejelzésein alapul.

A legerősebb frakció első embere gyorsan kommentálta is a helyzetet. Noha a mérsékelt politikai közép olvadóban van az Európai Parlamentben, a mostani választásokon legtöbb szavazatott szerzett, új összetételű EP-ben a legtöbb képviselői hellyel rendelkező Európai Néppárt (EPP) nem működik együtt egyetlen szélsőséges párttal sem – jelentette ki hétfőn Brüsszelben Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltje.

Weber az Európai Parlamentben rendezett eredményvárón elmondott beszédében kijelentette: az EPP továbbra sem nyitott sem a balról, sem a jobbról érkező szélsőségek előtt. Egyetlen olyan párttal sem hajlandó együttműködni, amely nem hisz Európában, az európai jövőben – tette hozzá.

Kijelentette, az európai parlamenti választások legnagyobb eredménye az európai demokrácia győzelme. A magas részvételi arány az Európai Unió (EU) intézményei közül leginkább a parlamentet erősíti – mondta.

A német kereszténydemokrata politikus kitért a Fideszre is. Elmondta: „Az Európai Néppártnak körülbelül 26 mandátumos többsége van, mi vagyunk a legnagyobb képviselőcsoport. Azt hiszem, ez megválaszolja a Fidesszel kapcsolatos kérdést is”

– tette hozzá Weber, nem kimondva, de nem is titkolva, hogy nincs feltétlenül szükségük a 13 mandátumot szerzett magyar kormánypártra.

MTI/para/hvg

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program