A Smer visszakozott. Új hibridtankönyvek lesznek?

camera

1

A Smer visszakozott. Új hibridtankönyvek lesznek?

Ján Mikolaj (SNS) és Katarína Tóthová (HZDS) 

Megosztás

Nem állt ki az MKP törvénymódosító javaslata mellett a Smer az oktatásügyi bizottság pénteki ülésén, ahol a hibrid tankönyvek kapcsán tárgyaltak az oktatási törvény második olvasatba utalásáról.

Már nem szeretnénk, ha a földrajzi nevek használata a törvénybe kerülne, jelentette ki Oľga Nachtmannová (SMER). „Úgy gondoljuk, hogy nem kel mindent törvénybe iktatni, mert akkor az egy óriási könyv lenne” – mondta a kormánypárti politikus.

Azt mondta, azért szavazták meg előzőleg a parlamentben a törvénymódosítást első olvasatban, hogy a problémáról tárgyalhassanak. Most már úgy vélik, elegendő Ján Mikolaj oktatási miniszter javaslata, hogy a kisebbségi honismeret tankönyvekben előbb a szlovák földrajzi név legyen alapalakban, ezt kövesse a magyar ragozottban.

Tehát egy példamondat: Csaknem félmillió ember lakik Bratislava – Pozsonyban. Ez a megoldás ésszerűnek tűnik – mondta Nachtmannová.

Szigeti László (MKP) szerint az lenne elfogadható, ha előbb a magyar szó szerepelne, majd zárójelben a szlovák megfelelő. A szöveg további részében csak magyarul maradna a földrajzi kifejezés, és a tankönyvek végén szótár lenne. Bár az iskolaügyi bizottság nem fogadta el az MKP-javaslatot, Szigeti azt mondta, szövetségeseket fognak keresni, hogy a parlamentben átmenjen a módosítványuk. Mikolaj megoldását a kezdetektől fogva rossznak és elfogadhatatlannak tarjtja az MKP.

Nem ment át a bizottságban sem az SDKÚ sem a KDH módosító javaslata, ők is amelett voltak, hogy zárójelesen szerepeljen a szlovák kifejezés.

A parlament november 25-én dönt a törvénymódosításról.

SITA/para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program