Politikusok a tankönyvek ügyéről - Dzurinda és Fronc is kiállt a status quo mellett

camera

1

Politikusok a tankönyvek ügyéről - Dzurinda és Fronc is kiállt a status quo mellett

A barátok... 

Megosztás

Mikuláš Dzurinda, Ján Slota és Martin Fronc is kifejtették véleményüket a nevezéktanról.

Mikuláš Dzurinda szerint a szlovák-magyar viszony azért rossz, mert a Duna mindkét oldalán gyűlölködő polittikusok ülnek. Ezek baloldali kormányok nem tudnak érdemi válaszokat a mostani kihívásokra, főképp a gazdasági válságra, ezért inkább gyűlölködő politikát folytatnak – Dzurinda szerint. A volt miniszterelnök úgy véli, a tankönyvek ügyébe demagógok kapaszkodnak, szerinte nem kell megváltoztatni az eddigi gyakorlatot, pártja pedig olyan javaslatot szavaz meg, amely az eddigi gyakorlatot követte.

Ján Slota szerint a tankönyvek ügye nevetséges, ám szerinte ez is azt mutatja, hogy az MKP Dél-Szlovákia elmagyarosítására törekszik. Slota úgy véli, ha na NATO és a nemzetközi szervezetek nem tesznek valamit, akkor Dél-Szlovákiában Koszovó lesz.

Martin Fronc volt oktatási miniszter szerint be kell tartani a nemzetiségi status quo-t, épp ezért a nevezéktannak az eddigi gyakorlatot kell követnie. A KDH politikusa szerint ez a konfliktus a szlovák és a magyar félnek is kapóra jön sajnos.

Boris Zala, a Smer politikusa szerint mindegy, hogy először magyarul és aztán szlovákul lesz e a név, a lényeg, hogy a mondatnak legyen értelme. Ugyanakkor kizártnak tartja, hogy a Smer másképp szavazzon, mint a koalíció. A HZDS csak szlovák neveket akar, az SNS azt, hogy először szlovákul legyen a név feltüntetve.

SITA, -para

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program