2 millió eurót kap Dunaszerdahely egy új sportcsarnokra

camera

1

2 millió eurót kap Dunaszerdahely egy új sportcsarnokra

A jelenlegi sportcsarnok (Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)) 

Megosztás

2 millió eurós állami támogatásban részesül Dunaszerdahely városa, amiből egy új sportcsarnokot építhetnek, mivel a jelenlegi befogadóképessége az élvonalbeli kézilabdameccsekre meglehetősen kicsi.  

A kormány augusztus 21-én döntött arról, hogy több szlovákiai település is nagy összegű dotációban részesül sportlétesítmény építésére vagy rekonstrukciójára. Poprád egy jégkorongcsarnokra, Štrba község a Csorba-tó sportközpont rekonstrukciójára, Nagyrőce egy sportközpont bővítésére, a Komenský Egyetem ingatlanvásárlásra, Szepsi egy multifunkciós sportközpont létrehozására, Igló, valamint Dunaszerdahely pedig egy sportcsarnok építésére kap támogatást.

A kormányhatározat alapján összesen 11,75 millió eurót osztanak szét, a legnagyobb tételt (2,5 millió) a Komenský Egyetem kapja, 2-2 millióban részesül Dunaszerdahely, Nagyrőce és Poprád, 1,5 milliót kap Igló városa, 1 milliót Štrba, 750 ezret pedig Szepsi.

Dunaszerdahely városa a támogatásért benyújtott dokumentumában hivatkozik arra, hogy a város gazdag sporthagyományokkal rendelkezik, és a labdarúgás mellett támogatja a női kézilabdát is a diákoktól a felnőtt korosztályig bezárólag. Emlékeztetnek arra, hogy a város 2017-ben partneri szerződést kötött a Szlovák Kézilabda Szövetséggel és a városi kézilabdaklubbal, melynek részét képezte egy regionális kézilabda-akadémia létrehozása. Ennek egyik előzményeként pedig egyesítették a városban működő két klubot, az egyesített csapat pedig az elmúlt évben feljutott a legfelsőbb szintű, cseh-szlovák extraligába, amelyben az idei ősztől már csehországi csapatokat is fogad.

Támogatásért pedig arra hivatkozva folyamodnak, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, egyébként nem olyan régi sportcsarnok befogadóképessége mindössze 490 fő, ez pedig nem elegendő ilyen szintű sportrendezvényekhez.

Figyelmeztetnek, hogy az említett sportcsarnokot saját forrásból építette Dunaszerdahely, ám egy új, 1500 fő kapacitású létesítményre nincs elegendő pénze. Érvelésük szerint egy ilyen sportlétesítmény a városnak idegenforgalmi szempontból is előnyére válik.

A képviselő-testület ennek kapcsán a keddi plénumon jóváhagyta az Aréna DSz városi tulajdonú részvénytársaság létrehozását, mely az új sportcsarnok építéséért és működtetéséért lehet felelős a jövőben. A társaság alaptőkéjét kezdésként 25 ezer euróban határozták meg, és megválasztották a vezető szerveinek tagjait is. Az igazgatótanácsába A. Szabó László alpolgármester és Horváth Zoltán független képviselő, a kézilabdaklub elnöke került be, a felügyelő bizottságába pedig a sportbizottság elnökeként Nagy Krisztián, a kézilabdaklub képviseletében Brunczvik Tünde képviselő, míg a függetlenek közül Bachman László.

Érdeklődtünk arról, vajon tudni-e már, hol épülhet meg a jövőben az új, nagyobb befogadóképességű sportcsarnok, illetve mi lehet a sorsa a jelenleginek. Horváth Zoltántól megtudtuk, hogy egyelőre nem született döntés erről, ugyanakkor alternatívák felmerültek, az egyik fontos szempont, hogy a jelenlegihez közel essen. Ez azért fontos, mert a felépítését követően a jelenlegi csarnok Horváth szerint egy kiváló edzőcsarnokká válhat a kézilabdások és akár a labdarúgók számára is.

A. Szabó László alpolgármester szintén megerősítette, hogy még nem született végső döntés, a jelenlegi sportcsarnok viszont továbbra is sportcélokat szolgálna.

(SzT)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program