60 év után megújul az Ifjú Szivek székháza - A kormány 1,4 millió eurót ad a felújításra

Soron kívüli költségvetési intézkedéseknek köszönhetően 1,4 millió eurót utalt ki a pénzügyminisztérium a kulturális tárcának az Ifjú Szivek Táncszínház székházának felújítására.

60 év után megújul az Ifjú Szivek székháza - A kormány 1,4 millió eurót ad a felújításra
Fotók: ifjuszivek.sk

Az intézmény Pozsony belvárosában az 1880-ban épített egykori Royal Szálloda épületében működik, amelynek állapota évtizedek óta megérett egy komolyabb felújításra. A táncszínház, amely nemzetközileg is elismert hivatásos művészegyüttes, az egyetlen olyan önálló magyar kulturális szervezet, amely közvetlenül a kormány hatáskörébe tartozik.

“A kormányra lépésünkkor kiemelt cél volt a kisebbségi kultúra finanszírozásának depolitizálása és a kisebbségi kultúra szerepének megerősítése Szlovákiában. Azzal, hogy létrehoztuk a Kisebbségi Kulturális Alapot az előbbi célt elértük, az utóbbiban pedig az intézmények megerősítése a feladatunk. Az, hogy sikerült ebben is komoly eredményt elérni igazolja, hogy helyes úton járunk”

- mondta Sólymos László, a tárgyalásokat vezető Híd-alelnök.

Az Ifjú Sziveket 1955-ben alapították, 2000 szeptember elsejétől hivatásos táncszínházként működik. 2002-ben a nemzetiségi színházak közül egyedül tudta megtartani állami színházi státuszát. 2010-től a kormányhivatalhoz tartozott, majd 2017-től ismét a kulturális tárca szervezeteként működik. Hégli Dusan, az együttes művészeti igazgatója, 2017-ben az avignoni fesztiválon rangos nemzetközi elismerésben részesült. A székházat az intézmény fennállása óta, több mint 60 éve, nem újították fel.

“Ezzel az óriási költségvetési támogatással egy európai szintű székházat kap a már európai színvonalon dolgozó táncszínház. A kultúrában szisztematikusan haladunk, hosszú és pontos tervezés előzte meg ezt a lépést is, ismerjük a kiindulópontokat és tudjuk hová akarunk eljutni. Bevallom, jó érzés, amikor egy ilyen nagy dolog sikerül. A hivatásos szlovákiai magyar színházi világ egyik fontos pillérét ezzel nagyon komolyan megerősítjük”

- fűzte hozzá Rigó Konrád, kulturális államtitkár.

A Szálloda a magyar Királyhoz - később Royal Hotel - Pozsony szállóinak legelegánsabbjai közé tartozott a 19. században. Jelenleg ez az épület ad otthont az Ifjú Szivek Táncszínháznak

Szlovákiában összesen hat hivatásos nemzetiségi színházi és zenei intézmény működik: a ruszin PUĽS és A. Duchnovič Színház, a roma Romathan, a magyar Thália Színház illetve Jókai Színház és az Ifjú Szivek Táncszínház. Az utóbbin kívül mind a megyei önkormányzatok hatáskörébe tartozik.

A Híd egy képviselői javaslattal tavaly novemberben mindegyiküket a megyékről a kulturális minisztériumhoz akarta áthelyezni. Az SK8 nyomására végül Peter Pellegrini a javaslat visszavonását kérte koalíciós partnerétől, azzal, hogy az állami többletfinanszírozás lehetőségének megvizsgálását kérte a tárcától. A kulturális minisztérium kisebbségi kulturális osztálya ezt az anyagot idén februárra készítette el. Jelenleg a tárcán belüli egyeztetés folyik.

(para)