6010 szavazóhelyiség lesz az őszi összevont választáson

2022. szeptember 21. - 20:55 | Belföld

Összesen 6010 szavazóhelyiséget nyitnak az őszi összevont helyi önkormányzati és megyei választásokon.

6010 szavazóhelyiség lesz az őszi összevont választáson
-illusztráció- (Fotó: TASR)

A választást október 29-én tartják, reggel 7 és este 8 óra között lehet szavazni. A polgármester szükség szerint elrendelheti, hogy korábban, akár reggel 5-től lehessen szavazni a településen – tájékoztatta a TASR-t a belügyminisztérium sajtóosztálya.

Összesen 79 járási választóbizottság és 8 körzeti választási iroda fog működni. Ezek alakuló ülését legkésőbb október 5-ig meg kell tartani.

A belügyminisztérium megerősítette, hogy 5 településen elmarad a választás, mivel senki sem indul a polgármesteri posztért, sőt képviselőjelölt sincs. Vágratkón (Ratkovo), Zólyommihályin (Michalková), Berezócon (Brezovec), Pongrácfalván (Pongrácovce) és Jakabvölgyén (Jakušovce) marad el teljesen a helyi választás. A települések lakosai azonban a megyei választáson leadhatják a voksukat.

További hat faluban a polgármester-választás marad el, de helyi képviselőket választanak. Dalmadon (Domadice), Moskócon (Moškovec), Harakócon (Harakovce), Sárosbogdányban (Šarišské Bohdanovce), Poprádófalun (Starina) és Dobroszlón (Dobroslava) senki sem indul a polgármesteri posztért. Emellett 25 településen kevesebb képviselőjelölt van, mint amennyit megválaszthatnak a helyiek.

TASR