604 ezer euró közpénzzel tömik ki Magyaroroszágon a somorjai Méry Ratio könyvkiadót

2017. április 3. - 07:04 | Kultúra

Az összesen 4,2 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodó Arany János emlékév egyik legjelentősebb tétele a Magyarországon jórészt ismeretlen, Méry Gábor alapította, somorjai székhelyű Méry Ratio kiadóhoz köthető – írja a napi.hu.  

604 ezer euró közpénzzel tömik ki Magyaroroszágon a somorjai Méry Ratio könyvkiadót

A Méry Ratio s.r.o.-nak magyar leányvállalata is van, a Méry Ratio Hungary Kft.

Ez a szlovákiai kiadó adja ki 140 ezer példányban a Toldit, méghozzá díszkiadásban. Darabonként ezer forintért, vagyis ez a tétel egymagában 140 millió forintra, vagyis 470 ezer euróra rúg. A Jankovics Marcell által illusztrált kötetet a Kárpát-medencei érettségiző fiatalok kapják ajándékképpen, az emlékév tiszteletére.

Ugyanez a kiadó egy másik díszkiadást is gondoz, ennek címe: Szalonta Aranya - Arany Szalontája. Ez utóbbi mindössze kétezer példányban készül, de ennek végösszege 40 millió forint, azaz 134 ezer euró. A két kötetre tehát a Méry Ratio 604 ezer eurót költhet.

A lap értesülései szerint a kiadó kiválasztását nem előzte meg pályázat, a Méry Ratio azon egyszerű okból kapta a megbízást, hogy Méry Gábor baráti kapcsolatokat ápol Jankovics Marcellel, egyszersmind könyveinek kiadója.

Hogy a kiadói bizniszét érzékeltessük, érdemes tudni, hogy a négy magyarországi írószövetség 2017-re összesen 100 millió forintos támogatást kapott az Orbán-kormánytól.

napi.hu/para