Július közepén tetőzhet a korona-járvány Szlovákiában, a világ legjobb országai között lehetünk

camera

1

Július közepén tetőzhet a korona-járvány Szlovákiában, a világ legjobb országai között lehetünk

Igor Matovič kormányfő és Martin Smatana, az NCZI stratégiai főosztályának vezetője bemutatják az új előrejelzéseket (Fotó: TASR) 

Megosztás

A legújabb állami előrejelzések szerint a jelenlegi korlátozásokat figyelembe véve legrosszabb esetben kb. 1000 betegnek lehet egyszerre szüksége lélegeztetőgépre a koronavírus-járvány miatt Szlovákiában.

"A szlovákiai intézkedések szigorúak. Inkább maradjunk óvatosak, mint hogy később megbánjuk az egészet"

– jelentette ki kedden a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) stratégiai főosztályának vezetője, Martin Smatana, aki ismertette az NCZI legújabb járvány-előrejelzési modelljét.

Az elemzők enyhítették a korábbi előrejelzésüket, de hangsúlyozzák, hogy a mostani forgatókönyv is pesszimistának számít.

"Annak ellenére, hogy bizonyos boltok kinyithattak, drámai módon csökkentettük annak a valószínűségét, hogy ne tudjunk megbirkózni a válsághelyzettel"

– jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Igor Matovič miniszterelnök, aki köszönetet mondott azoknak a bolti eladóknak dolgozóknak, akik az üzletekben eligazítják a vásárlókat és betartatják velük a szigorú szabályokat. A kormányfő megemlítette a biztonsági szervek – rendőrség, tűzoltók -, valamint az egészségügy dolgozóit is, akik szintén az első sorokban harcolnak a járvánnyal.

Senki nem tudja, mikor érhet véget a szigor

Az új modell július közepére teszi a járvány tetőzését, és azzal számol, hogy a szlovák lakosság 3,2 százaléka fertőződhet meg a koronavírussal, ami kb. 170 ezer embert jelent.

Martin Smatana elismerte, hogy nem tudják megjósolni a jövőt, matematikai modelljük sok változót tartalmaz, de ennek ellenére úgy néz ki, sikerül elkerülnünk az olasz, spanyol vagy épp New York-i forgatókönyveket. Az NCZI vezetője elmondta:

Ha továbbra is tartjuk magunkat a szigorú intézkedésekhez, sikerülhet a világ azon öt országához tartoznunk – pl. Dél-Korea vagy Szingapúr mellett – amelyek a legsikeresebben kezelik a járványt.

Az NCZI új modellje szerint a jelenlegi korlátozások mellett is 7000 fertőzött szorulhat kórházi ellátásra július közepére, közülük pedig kb. 1000 betegnek lehet egyszerre szüksége lélegeztetőgépre. Ennyi lélegeztetőgép jelenleg nincs az országban, csak kb. 550, viszont Igor Matovič kormányfő elmondása szerint a hiányzó lélegeztetőgépek júliusra beszerezhetők.

"A cél az, hogy közös erővel egymást védjük, minimalizáljuk a lehetőségét annak, hogy valaki nem kaphat majd megfelelő egészségügyi ellátást"

– jelentette ki a kormányfő. Igor Matovič egyelőre nem tudott választ adni arra, hogy mikor térhet vissza az élet az eredeti kerékvágásba.

"Az is lehet, hogy szeptemberben már minden beindul, de lehet, hogy még jövő májusban is rajtunk lesznek a maszkok" – jelentette ki, azonban hangsúlyozta, hogy jelenleg képtelenség megjósolni a jövőt.

(parameter)

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program