64 évesen szabadulhat Zsuzsová a börtönből – mutatjuk, milyen körülmények várják a hűvösön

2021. október 14. - 15:59 | Belföld

A Legfelsőbb Bíróság szerdán 21 éves szabadságvesztésre ítélte Alena Zsuzsovát Basternák László egykori ógyallai polgármester meggyilkolásának az ügyében, büntetését pedig a legszigorúbban őrzött börtönben kell letöltenie.

64 évesen szabadulhat Zsuzsová a börtönből – mutatjuk, milyen körülmények várják a hűvösön
Alena Zsuzsová (Fotó: TASR)

Zsuzsová esetében ez az első jogerős ítélet, ami néhány fontos változást hoz magával az elkövetkező napokban. Először is a pozsonyi Igazságügyi Palotából, ahol eddig vizsgálati fogságban volt, áthelyezik valamelyik fegyházba. Mivel a fővárosban nincs olyan intézmény, ahol a legszigorúbb az őrzés, ezért Neszméry István, Zsuzsová ügyvédje szerint vélhetően Leopoldovba vagy Nyitrára helyezik át.

A legszigorúbb őrzési fokozat többek közt annyit jelent, hogy Zsuzsovát egy cellában helyezik el, amit aztán bezárnak – enyhébb őrzési fokozatnál ezt nem teszik. Emellett, ha elhagyja a cellát, mindig őrök követik majd, valamint szigorúbbak lesznek a munkakörülményei is. Ez azt jelenti, hogy csak az intézményen belüli tevékenységbe kapcsolódhat be, ahol nem áll fenn a szökés kockázata.

Zsuzsová elítélése közvetetten befolyásolja a Kuciak-gyilkosság ügyét is. Ebben ugyan a Specializált Büntetőbíróság felmentette őt és Marian Kočnert, a Legfelsőbb Bíróság viszont ezt a határozatot semmissé tette júniusban, és újratárgyalásra visszadobta az ügyet a Specializált Büntetőbíróságnak.

Az ítélet szerint Zsuzsová 2039-ben kerülhet szabadlábra, akkor 64 éves lesz, de benne van a pakliban, hogy 21 éves börtönbüntetését megtoldják, ha elítélik a Kuciak-ügyben, illetve az ügyészek tervezett likvidálásának az ügyében – a vád szerint mindkét esetben ugyanolyan szerepet töltött be: nála rendelték meg a gyilkosság elkövetését, ő pedig megszólította a megfelelő embereket.


(SME)