66 ezren írták alá az MKP petícióját

2016. január 18. - 11:58 | Belföld

A petíció célja, hogy a helyi népszavazás eredménye bizonyos területen kötelező érvényű legyen a kormány számára.

66 ezren írták alá az MKP petícióját
Berényi József (Fotó: TASR)

Az MKP tavaly október 15-én indította a petíciót. Azt szeretnék vele elérni, hogy biztonsági, környezetvédelmi vagy a település nevének megváltoztatását érintő kérdésekben a helyi népszavazás eredményének végrehajtása kötelező érvényű legyen a kormány számára.

Ezzel a petícióval reagáltak arra, hopgy Bősön a lakosok 96%-a elutasította, hogy a település határában menekülttábort hozzanak létre, de a kormánynak a jelenleg hatályos törvénykezés szerint ezt nem kell figyelembe vennie. Ahogy azt sem, amikor a vágsellyei járásbeli Pered lakosainak többsége amellett szavazott, hogy a település szlovák megnevezését is változtassák Peredre a jelenlegi Tešedíkovo helyett.

A belügyminisztériumnak le kell ülnie a petíciós bizottsággal, amennyiben 10 ezer aláírást sikerül összegyűjteni egy petíció alá.

Berényi József, a párt elnöke hétfői sajtótájékoztatóján kijelentette, kisebbségi pártként sikernek tartják, hogy ilyen mennyiségű aláírást sikerült összegyűjteniük. Őry Péter, a párt alelnöke, és a petíciós bizottság tagja megjegyezte, hogy a cél 10 ezer aláírás volt, amit hatszorosan sikerült túlteljesíteni.

Őry kifejtette, hogy az aláírások gyűjtését folytatják, és ha sikerül elérniük a 100 ezret, akkir a petíciót benyújthatják a parlamentbe is. Örömét fejezte ki, hogy a petíciót nemzetiségtől függetlenül magyarok, szlovákok és romák is aláírták.

SME/SITA/para