67 oltás utáni mellékhatásról szóló bejelentést tartanak nyilván

2021. január 11. - 20:54 | Belföld

Az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) hétfőig 67 feltételezett mellékhatásról szóló bejelentést vett nyilvántartásba a COVID-19 betegség megelőzésére szolgáló védőoltással összefüggésben. Ezt Magdaléna Jurkemíková szóvivő erősítette meg a TASR hírügynökségnek hétfőn.

67 oltás utáni mellékhatásról szóló bejelentést tartanak nyilván
Fotó: TASR

Hozzátette: öt súlyos esetről érkezett bejelentés. Egy esetben a vérnyomás tartós emelkedéséről, két esetben összeomlás előtti állapotról, egy esetben anafilaxiás sokkról volt szó, egy esetben pedig rosszullét, izzadás és hányás lépett fel. Az ilyen reakciókat produkáló személyek anamnézisében szerepelt az allergiás reakció. A megfelelő gyógykezelés után az állapotuk stabilizálódott, hangsúlyozta Jurkemíková.

Enyhébb mellékhatásokat is jelentettek, ilyen a szúrás helyén érzett fájdalom, a vállfájás vagy végtagfájdalom, továbbá a hőemelkedés, hidegrázás, fáradtság, gyengeség, fejfájás, izom- és ízületi fájdalom. A szóvivő elmondása szerint ezek a mellékhatások a szervezet természetes reakciói az oltásra, általában enyhe lefolyásúak, és rövid ideig tartanak, ráadásul nem is jelentkeznek minden beoltott személynél.

A ŠÚKL felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozók és a forgalomba hozatali engedély jogosultjai kötelesek jelenteni minden feltételezett mellékhatást, függetlenül attól, hogy ezek mennyire súlyosak. Ennek fényében a hivatal úgy ítéli meg, hogy a beoltott személyek aktuális számához viszonyítva a jelentett feltételezett mellékhatások száma és súlyossága átlagosnak mondható.


TASR