Ezek a 2 eurós emlékérmék aranyat érhetnek – lehet, hogy az ön pénztárcájában is lapulnak ilyenek

camera

1

Ezek a 2 eurós emlékérmék aranyat érhetnek – lehet, hogy az ön pénztárcájában is lapulnak ilyenek

Illusztráció (Fotó: Pixabay) 

Megosztás

Sokak számára a pénzérmék csupán fizetőeszközként szolgálnak, vannak viszont, akik előszeretettel gyűjtik az euró különféle kiadásait. Utóbbiak talán nem is sejtik, mekkora kincs lapul a fiókjukban.

Az Európai Központi Bank (ECB) szerint az eurózóna minden tagállama évente két emlékérmét adhat ki 2 eurós értékben. Ezek ugyanúgy néznek ki, mint a többi 2 eurós érmék, csupán a nemzeti oldalon lévő motívumok különböznek.

Ezek az érmék is bekerülhettek a forgalomba, így nem kizárt, hogy például üzletben vagy étteremben való fizetéskor pont egy ilyet kapunk visszajáróként. Nominális értékük ugyan adott, eszmei szempontból viszont jóval többet érhetnek.

A legtöbb ilyen emlékérmét valamilyen történelmi pillanat vagy kulturális esemény alkalmából adják ki. Az első 2 eurós emlékérmét Görögország adta ki 2004-ben az athéni olimpia alkalmából.

Szintén ilyen emlékérme a 2007-es kiadású monacói 2 eurós, ami Grace Kelly színésznőt és hercegnőt ábrázolja. 2014-ig ez volt a legértékesebb 2 eurós emlékérme, manapság 5 ezer euró körüli összeget ér. Az összes emlékérme megtekinthető az ECB oldalán.


-para-

A cikk szerzői

Ministerstvo Kultúry Slovenskej RepublikyKult MINOREU Fond Regionálneho RozvojaIntegrovaný regionálny operačný program