70 éves a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola

2020. február 26. - 22:17 | Régió

A nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola fennállásának 70. évfordulója alkalmából rendeztek kiállítást a helyi művelődési központ kiállítótermében.

70 éves a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskola
Fotók: a szerző- További felvételekért kattints!

Az ünnepélyes megnyitó egy rövid kulturális műsorral vette kezdetét. Újváry Dorina szavalatát, Szabó Adrianna zenetanárnő zongorakíséretében Haris Zsóka énekét, valamint Varga Éva tanárnő vezetésével az Igricek éneklőcsoportot hallhattuk.

A megjelenteket a művelődési központ igazgatója, Gútay László köszöntötte. Elmondta, a kiállítást Varga László tanár, a város történésze állította össze az iskola által rendelkezésére bocsájtott anyagokból.

Varga László röviden összefoglalta a Bartók Béla Alapiskola 70 évét. „Hetven éve magyarul – ezt a mottót választotta az iskola a 2019/2020-as tanévre, s erről szól ez a kiállítás is” – mondta, majd fejlődési korszakokra osztva beszélt az iskola történetéről.

Egyebek mellett kiemelte, az elmúlt hetven évben az tíz igazgatója volt az intézménynek, s több mint 47 ezer tanuló látogatta.

A kiállítás felvezetése után az iskola igazgatója, Soóky Marián szólt a jelenlévőkhöz. „Intézményünk 70 éves múltra tekint vissza. Egész pontosan 1950-ben indult újra a magyar nyelvű tanítás Nagymegyeren, ami már akkor felvállalta a környéken élő magyar nemzetiségű fiatalok színvonalas oktatását. A diákok létszáma rohamosan növekedett, így 1957-ben iskolánk átköltözhetett az új iskolaépületbe és itt éli szorgos mindennapjait ma is. 70 év nemcsak egy ember, hanem egy intézmény életében is hosszú idő. Miért olyan fontos az iskola? Miért emlékezünk meg egy kerek évfordulóról? Mert iskolába mindenki járt. Mert az iskola az a törzs, amely az emberiség közös tudásának gyökeréből átadja a szellemi táplálékot a jövő generációinak” – hangzottak el szavai.

Az iskola igazgatójának beszédét követően Gútay László hivatalosan is megnyitotta a kiállítást, így a jelenlévőknek alkalma nyílt alaposan szemügyre venni annak anyagát.

(SzC)