70 millió euróval indul a harc a szárazság ellen, megújulhatnak a dél-szlovákiai öntözőrendszerek is!

2017. október 10. - 10:35 | Belföld

Sólymos László miniszter ma bemutatta az aszály elleni védekezés programját, mely az ÉRTÉKÜNK A VÍZ elnevezést kapta.

70 millió euróval indul a harc a szárazság ellen, megújulhatnak a dél-szlovákiai öntözőrendszerek is!
Fotó: TASR/AP - illusztráció

Az ÉRTÉKÜNK A VÍZ program megoldást kínál a szárazság és a vízhiány negatív következményeire, konkrét lépéseket tartalmaz a Szlovákiát sújtó aszály leküzdésére.

A program - melyre 70 millió eurót különített el a minisztérium - összehangolja az egyes területeken és ágazatokban, a környezetvédelem, erdő- és mezőgazdaság, valamint a városokban és falvakban szükséges intézkedéseket.


- Európa területének 17 %-át érinti a vízhiány

- 100 milliárd eurós kárt okozott az aszály Európában az elmúlt 30 évben

- a 21. század közepéig várhatóan mintegy 2 - 4 fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet az 1951-1980 közötti időszakhoz képest

- az extrém szárazság 2015-ben Szlovákia csaknem egész területét érintette


Európát is sújtja az aszály

Becslések szerint az aszály Európa területének mintegy 17 százalékát érinti, és ez alól Szlovákia sem kivétel. Idén nyáron ezzel például Erdőhát és a déli országrész lakói is szembesülhettek. Ráadásul a szárazság kedvezőtlen hatásai a jövőben még érezhetőbbek lesznek.

„Szlovákia ma nem szembesül olyan mértékben a szárazság hatásaival, mint más európai országok. De ez nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk az aszállyal. Éppen ellenkezőleg. A probléma megelőzésére irányuló befektetések mindig felelősebbek, olcsóbbak és hatékonyabbak, mint az utólagos kármentés” – mondta Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

„Szlovákiában az évi átlaghőmérséklet 1991 és 2014 között 1 °C-kal emelkedett az 1961 és 1990 közötti időszakhoz képest, ami növelte a vízigényt, az aszály pedig az ország bármely területét elérheti"

- jelentette ki Lívia Labudová, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatológusa.

Az aszályfigyelő rendszer talajnedvességre vonatkozó adatai 2015-ből:

Több mint 100 millió euró kell

A program, amely áprilistól készül, a különféle elemzéseken kívül konkrét intézkedéseket is tartalmaz. Megvalósításukra több mint 100 millió euróra lesz szükség az Európai Uniós alapok és a Környezetvédelmi Alap forrásaiból egyaránt. A környezetvédelmi minisztérium év végéig összesen 70 millió euró értékben ír ki uniós pályázatokat.

A folyógazdálkodásban a tárca fokozni kívánja az erőfeszítéseit az ún. zöld intézkedések terén. Ezek közé tartozik például a lápos, mocsaras területek és a vízparti növényzet helyreállítása, vagy az árterek erdősítése.

A városokban és falvakban a tárca továbbra is támogatja az esővíz gyűjtésére tett igyekezetet. Kezdve az olyan egyszerű megoldásoktól, mint a hordók vagy tavak telepítése, a bonyolultabb megoldást jelentő zöldtetőig.

Vízvisszatartó intézkedésekre az önkormányzatok számára 17 millió euróra hirdet ki pályázatot a minisztérium. Ebből például a zöldtetők támogatására lehet majd pénzt igényelni. A felhívást év végéig teszik közzé. Ezen a területen a tárca a Környezetvédelmi Alap pénzeszközeivel is számol.

Speciális fejezetet jelentenek a betonfelületek. A tárca szeretné elérni, ha például a parkolók felújításánál az önkormányzatok a gyeprácsot részesítenék előnyben, mely szilárd burkolatot képez, viszont átengedi az esővizet.

A mezőgazdaságban az ÉRTÉKÜNK A VÍZ program mintegy 510 kilométernyi öntözőcsatorna és a teljes öntözőrendszer felújításával számol.

Az erdőgazdaságban a program szerint az erdők faösszetételére kell helyezni a hangsúlyt, hogy képesek legyenek ellenállni a szárazságnak, stabilizálják a lejtőket, esőzéskor pedig szabályozzák a vízelfolyást.

(para)