70 órát töltöttek a szlovákiai katonák az afganisztáni reptéren, a vártnál hosszabb ideig tartott a mentőakció

2021. augusztus 31. - 13:23 | Belföld

Mind a 28 személy, akiket a szlovák katonák hétfőn evakuáltak Afganisztánból, biztonsági ellenőrzésen esett át, valamint ellenőrizték a személyazonosságukat. A mentőakcióról a kormány tagjai kedden adtak bővebb tájékoztatást.

70 órát töltöttek a szlovákiai katonák az afganisztáni reptéren, a vártnál hosszabb ideig tartott a mentőakció
Fotó: TASR

Erről Ivan Korčok (SaS-jelölt) külügyminiszter tájékoztatott kedden. Jelenleg mindannyian a homonnai (Humenné) karanténközpontban vannak.

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő szerint ez volt a legsikeresebb misszió.

Korčok pontosította, hogy hat, tartózkodási engedéllyel rendelkező személyről, valamint 11 nőről és 11 gyerekről van szó, akiket közvetlen kapcsolat fűz Szlovákiához és szintén tartózkodási engedéllyel rendelkeznek.

A szlovákiai katonák 70 órát töltöttek az afganisztáni reptéren, ahol közvetlen kapcsolatban voltak a tálib katonai egységekkel. Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter elmondta, a folyamat hosszabb ideig tartott, mert a lehető legtöbb személyt szerették volna elhozni.

Múlt héten egy norvég repülőgépet sikerült intézni az evakuációhoz. Ennek viszont nem sikerült evakuálnia az embereket, mert nem engedték fel őket a gép fedélzetére. Naď tájékoztatta a helyzetről a szlovák államfőt, a kormányfőt és a külügyminisztert. Ezt követően egy szlovák gépet küldtek Kabulba. „A konzultációk alapján meghoztam a döntést. Azt mondhatom, hogy nagyon nehéz, de hála istennek, jó döntés volt” – jegyezte meg Naď.

A miniszter hozzátette, 14 személy az Egyesült Államok segítségével érkezett Szlovákiába, további 14 személyt pedig a szlovákiai katonák evakuáltak.

(TASR)