70. születésnapját ünnepelte Izrael

Izraelben oszágszerte ünnepi előadásokkal, tűzijátékokkal, légiparádéval és össznépi hússütéssel ünnepelték a zsidó állam megalapításának 70. évfordulóját szerda este és csütörtökön.

70. születésnapját ünnepelte Izrael
Feldíszített tank Tel Avivban (Fotó: TASR/AP)

Az ország 1948. május 14-én kiáltotta ki függetlenségét, de ezt a zsidó naptár szerint ebben az évben csütörtökön ünnepelték Izraelben, illetve a központi rendezvények már szerda este megkezdődtek Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen.

A kellemes időjárást kihasználva több százezren a természetben - hússütéssel, piknikkel - töltötték az ünnep munkaszüneti napját. Bárhová is mentek, szinte mindenütt látni lehetett az izraeli hadsereg látványos légiparádéját, a repülők idén első alkalommal az ország egyik legészakibb pontjáig, egészen Kirját Smónéig repültek. Emellett a tengerpartok közönsége helikopteres és ejtőernyős bemutatót, valamint a haditengerészet felvonulását is megcsodálhatta.

Később a zsidó történelem emlékezetes drámai és vidámabb pillanatait, Izrael állam történetének fontosabb eseményeit jelenítették meg a központi ünnepségen, a helyi művészvilág csillagainak előadásában megszólaló zeneszámokkal fűszerezve, nagyszabású fény- és hangkavalkád kíséretében. Az ünnepségen 1500-an szerepeltek - százötven zenész, négyszáz énekes, háromszázötven táncos, több száz zászlóvivő katona - a mintegy 6500 meghívott vendég előtt.

Izrael a kikiáltása óta eltelt hetven évben tizenegyszeresére növelte lakosságának létszámát, jelenleg mintegy 8 millió 842 ezren élnek az országban, akiknek közel háromnegyede zsidó, egynegyede pedig túlnyomórészt az arab kisebbséghez tartozik.

A tavalyi függetlenségi nap óta 163 ezerrel nőtt az ország polgárainak száma, részben a magas születésszám miatt, részben 27 ezer új bevándorlónak köszönhetően.

(MTI)

augusztus 13. - 14:53
Hova tűnt Marin Ljubičič?
Kellemetlen incidens vet árnyékot az új szezonban remekül teljesítő DAC szereplésére.